28.1.2022. 19:09
0
U Alabami izvršena smrtna kazna nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a
Osoba iz Alabame osuđena za ubistvo pogubljena je smrtonosnom injekcijom nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država donio takvu odluku.

Matthew Reeves, 44-godišnji Afroamerikanac, pogubljen je kasno u četvrtak zbog ubistva Willieja Johnsona 1996. godine, čovjeka koji je ponudio Reevesu da se vozi u njegovom automobilu.

On je upucao Johnsona i ukrao 360 dolara, a kasnije je otišao na zabavu na kojoj se hvalio zločinom.

Reeves je proglašen mrtvim u kaznionici Atmore u toj američkoj južnoj državi, rekao je dužnosnik Alabame.

Konačna odluka o Reeveovom smaknuću donijeta je na Vrhovnom sudu nakon žalbe.

Država ga je planirala pogubiti smrtonosnom injekcijom, ali on ih je tužio kazavši da je htio umrijeti azotnom hipoksijom, metoda u kojoj zatvorenik udiše samo čisti azot dok se ne uguši.

Reeves je u svom odijelu rekao da je intelektualni invalid i da nije razumio zatvorski obrazac koji mu je predočen kako bi odlučio o načinu pogubljenja.

Nije ispunio obrazac na vrijeme, a vlasti Alabame krenule su u izvršenje smrtonosnom injekcijom. Ta država nikada nije koristila metodu azotne hipoksije, javio je AFP.

Reevesov zahtjev prihvaćen je u presudama okružnog i žalbenog suda. No, Vrhovni sud je u četvrtak prihvatio argument države da je Reeves mentalno dovoljno zdrav da razumije forme.

(FENA/A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.