24.2.2022. 20:30
0
Biden: Naše trupe se neće sukobiti sa Rusima u Ukrajini
Američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji povodom rata u Ukrajini.

“Sve se odvija onako kako smo predvidjeli. Vidjeli smo politički teatar, da će Ukrajina napasti, počiniti genocid. Vidjeli smo strašna kršenja međunarodnog prava. I kada se Vijeće sigurnosti sastalo da objavi sankcije Rusiji tada je Putin objavio rat. Mi smo bili transparentni kako ne bi bilo nikakvog nesporazuma. Putin je agresor”, kazao je američki predsjednik Joe Biden.

Kazao je da danas ovlašćuje nove sankcije Rusiji.

“Ovo će ih koštati. Mi želimo dugoročni uticaj sankcija na Rusiju. U ovome nismo sami, imamo saveznike koji predstavljaju polovinu globalne ekonomije. Kako bi smo naglasili zajednički učinak naših sankcija, ja sam se sastao sa liderima G7. Ograničićemo njihovu ekonosmku sposobnost. Isključili smo iz američkog finansijskog sistema najveću banku u Rusiji. Dodajemo i imena ruske elite koji su takođe pod sankcijama. To ćemo primjeniti i na ruska državna preduzeća. Naše akcije će prepoloviti ruske tehničke uvoze, onemogućiće razvoj vojske, svemirski program. Pored ekonomskih sankcija branićemo NATO teritorij na istoku. Sutra ćemo održati NATO samit”, kazao je Biden.

Kazao je da trupe SAD-a nisu, niti će učestvovati u borbama u Ukrajini.

“Mi ćemo braniti NATO teritorij. Napad na jednog saveznika je napad na sve. Odobrio sam raspređivanje trupa u Estoniji, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji. Odobrio sam i dodatne trupe koje će biti raspoređene u Njemačkoj. Na ovu agresiju moramo odgovoriti, Amerika zastupa slobodu, ako Rusija naše kompanije napadne cyber napadima mi ćemo odgovoriti. Spremni smo na to. Ruska propaganda će u narednim danima svoje poteze predstaviti kao uspijeh. Ukrajnci neće dozvoliti da im odvuče državu nazad. Cijeli svijet vidi ko je Putin. Ovo je čista agresija, on želi imperiju i ne bira sredstva. Bira da vodi rat bez razloga. Mi ćemo iz ovoga izaći ujedinjeni. Putin će biti izopćen na međunarodnoj sceni i svaka nacija koja se stavi na njihovu stranu će imati mrlju na sebi. Nakon ovog njegovog čina Rusija će biti slabija. Slobodu ne može pobijediti tiranin i njegova vojska, iz srca ljudi to se ne može izbrisati”, poručio je američki predsjednik.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.