8.4.2022. 9:45
0
Novi paket sankcija Rusiji: Ursula von der Leyen i Josep Borrell danas u Kijevu
FOTO: Twitter
Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josep Borrell, danas će se u Kijevu sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Inače, ovo je drugi put da se evropski zvaničnici sastaju u Kijevu za vrijeme rata u Ukrajini.

Von der Leyen i Borrell u Kijevu će boraviti prije donatorske konferencije za Ukrajinu, koja se u subotu održava u Varšavi, objavio je u utorak glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je "situacija u Borodjanki pored Kijeva puno strašnija nego u Buči". Podsetimo, u Buči su Rusi, prema ukrajinskim navodima, tokom okupacije ubili gotovo 300 civila, dok rat u Ukrajini traje već 44 dana. 

U četvrtak je 4.676 ljudi evakuisano koridorima za evakuaciju, objavila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Svih 27 članica Evropske unije odobrilo je zabranu uvoza ruskog uglja, drvene građe i votke. 
Evropska komisija nove je sankcije predložila u utorak, a u četvrtak su sve članice EU odobrile prijedlog. Visoki zvaničnici EU rekli su da bi, u slučaju da Rusija nastavi s invazijom na Ukrajinu, mogla da uslijedi i potpuna zabrana uvoza svih fosilnih goriva iz ove zemlje, prenose mediji. 

(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.