5.5.2022. 8:10
0
Modi i Macron pozvali na trenutni prekid neprijateljstava u Ukrajini
Indija i Francuska pozvale su u srijedu na "trenutni prekid neprijateljstava" u Ukrajini, a premijer Narendra Modi ponovo nije osudio invaziju Rusije.

Indija, koja uvozi veliki dio svoje vojne opreme iz Rusije, dugo balansira između Zapada i Moskve, posebno odbijajući da osudi Rusiju ili da glasa protiv nje u Ujedinjenim nacijama zbog rata u Ukrajini, prenosi AFP.

- Francuska i Indija izrazile su duboku zabrinutost zbog humanitarne krize i sukoba u Ukrajini - rekli su Modi i francuski predsjednik Emmanuel Macron u zajedničkoj izjavi nakon što su se sastali u Parizu na razgovorima i radnoj večeri.

- Obje zemlje su nedvosmisleno osudile činjenicu da su u Ukrajini ubijeni civili i pozvale na hitan prekid neprijateljstava kako bi se dvije strane okupile i uspostavile dijalog i diplomatiju, te kako bi hitno okončale patnje naroda - navodi se u izjavi.

Međutim, samo je Francuska osudila "nezakonitu i neopravdanu agresiju ruskih snaga na Ukrajinu".

Dvije zemlje su rekle da će "na koordinisan i multilateralan način odgovoriti" kako bi spriječili da sukob intenzivira globalnu prehrambenu krizu, pri čemu je Ukrajina jedan od glavnih svjetskih proizvođača pšenice.

Prije sastanka, Macronov ured je saopćio da će Modiju "naglasiti posljedice rata po međunarodni poredak daleko izvan Evropske unije, uključujući Aziju".

Francuska želi da "pomogne Indijcima da diverzifikuju svoje snabdijevanje" i da se udalje od ruskog oružja i energenata, dodali su zvaničnici.

Cilj, kako su rekli, "nije ostaviti Indijce bez izlaza, već ponuditi rješenja".

Modi, koji je na evropskoj turneji, rekao je novinarima nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu u ponedjeljak da "u ovom ratu neće biti pobjednika i da će svi izgubiti".

 

(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.