11.5.2022. 8:01
0
SAD šalju pomoć Ukrajini, Putin se sprema za dug sukob
Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Zastupnički dom je u utorak navečer usvojio zakon o potrošnji u Ukrajini sa 368 prema 57, a svaki glas "ne" došao je od republikanaca, prema izvješću Reutersa.

Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri dodatne 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini prije dva tjedna, ali su zastupnici odlučili povećati vojno i humanitarno financiranje.

"Ovaj zakon će zaštititi demokraciju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu nacionalnu sigurnost, dok će, što je najvažnije, podržati Ukrajinu", rekla je demokratska zastupnica Rosa DeLauro, koja predsjedava Odborom za dodjelu sredstava Predstavničkog doma.

Šefica američkih obavještajaca Avril Haines rekla je da se Putin sprema za dug sukob u Ukrajini.

"Ruska pobjeda u istočnoj regiji Donbasa možda neće okončati rat. Ocjenjujemo da se predsjednik Putin priprema za produljeni sukob u Ukrajini tijekom kojeg još uvijek namjerava postići ciljeve izvan Donbasa", kaže Haines. 

Rekla je da Putin računa da će odlučnost Zapada s vremenom oslabjeti.

Također, prema nekim informacijama, Putin ratovanje širi i na Transnistriju, prenosi AFP. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.