13.5.2022. 18:22
0
Scholz pozvao Putina na prekid vatre u Ukrajini, Nijemci se plaše uvlačenja u sukob
Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je predsjednika Rusije Vladimira Putina tokom telefonskog razgovora 13. maja da pristane na prekid vatre u Ukrajini što je prije moguće, izjavio je portparol njemačke vlade Steffen Hebestreit.

"Primirje je neophodno da bi se poboljšala humanitarna situacija u Ukrajini i omogućio napredak u pronalaženju diplomatskog rješenja za sukob", rekao je Hebestreit.

Tokom 75-minutnog razgovora, Scholz je podsjetio Putina na odgovornost Rusije za globalnu situaciju sa hranom, dodao je portparol.

Njemački lider je takođe "jasno odbacio optužbe (Kremlja) da je nacizam rasprostranjen u Ukrajini", navodi Hebestreit.

Scholz i Putin su posljednji put telefonom razgovarali krajem marta.

Inače kako je objavio Deutsche Welle u ispitivanju javnog mnijenja Deutschlandtrend 63% upitanih potvrdilo je svoju zabrinutost da bi Njemačka mogla na koncu biti uvučena u vojni sukob. 

Ovih dana se i iz Moskve čulo kako slanje oružja Ukrajini i obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj u korištenju teškog naoružanja "jasno povećava opasnost" globalnog sukoba, ali usprkos tome 55% upitanih "prije se ne slaže" s tvrdnjom kako bi (njemačka) "vlada trebala biti suzdržana kako ne bi postojala opasnost od napada". 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.