22.5.2022. 16:28
0
Francuska upozorila da bi pristupanje Ukrajine EU moglo potrajati 15 do 20 godina
Težnja Ukrajine za pridruživanje EU ne može biti finalizirana u narednih 15 ili 20 godina, izjavio je francuski ministar za evropska pitanja.

Govoreći na radiju u Parizu, Clement Beaune je rekao: "Moramo biti iskreni. Ako kažete da će se Ukrajina pridružiti EU za šest mjeseci ili godinu ili dvije, lažete. To će vjerovatno trajati 15 ili 20 godina, potrebno je mnogo vremena."

Njegovi komentari ohladili su nade Volodimira Zelenskog za ubrzani ulazak u uniju nakon ruske invazije.

Beaune je ponovio ponudu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za stvaranje labavije "evropske političke zajednice" koja bi mogla pomoći da se Ukrajina prije integriše, dodajući: "Ne želim Ukrajincima nuditi iluzije ili laži".

Zelenski je odbio ono što je nazvao "takvim kompromisima" i insistirao na hitnom početku procesa ka punopravnom članstvu u EU.

Beaune je rekao da Macronov prijedlog nije "alternativa pridruživanju evropskoj političkoj zajednici", ističući da "to ne sprječava kasnije članstvo".

Težnje Ukrajine da se pridruži EU i NATO-u smatraju se glavnim razlogom zbog kojeg je ruski predsjednik Vladimir Putin započeo svoju invaziju.

O Macronovoj inicijativi evropske političke zajednice trebalo bi se raspravljati na samitu EU u junu, javlja BBC.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.