24.5.2022. 8:16
0
Ukrajinski sud naredio hapšenje bivšeg predsjednika Janukoviča zbog izdaje
Ukrajinski sud je naredio hapšenje bivšeg predsjednika te države Viktora Janukoviča. Sud je odluku donio u njegovoj odsutnosti, optuživši ga za izdaju.

Janukovič je nakon isteka mandata, koji je trajao od 2010. do 2014. godine, pobjegao u Rusiju. On je s Rusijom blisko sarađivao i u vrijeme dok je bio predsjednik Ukrajine. 

On je već ranije bio osuđen na 13 godina zatvorske kazne zbog izdaje jer je blisko sarađivao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Svojevremeno je tražio od Putina da pošalje rusku vojsku i policiju da uspostavi red u Ukrajini.

Sada je optužen za izdaju zbog sporazuma iz 2010. godine koji se ticao produženja ruske kontrole nad Krimom, odnosno Harkovskog pakta kojim je Rusija zadržala Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolju.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.