24.5.2022. 9:29
0
Ukrajina dobija oružje od kojeg strahuje Crnomorska flota: To će Ruse izbaciti iz igre
Dvadeset svjetskih zemalja najavilo je da Ukrajini šalju nove pakete vojne pomoći u sklopu kojih će Kijev dobiti i naprednije oružane sisteme, uglavnom artiljeriju i projektile.

Kao najvažnije pojačanje ukrajinskoj odbrani američki ministar odbrane Lloyd Austin istakao je donaciju danskih protubrodskih projektila Harpoon. Za Ukrajinu je to značajno jer se danska varijanta tog projektila, koji bi predstavljao veliku prijetnju brodovima ruske Crnomorske flote koji blokiraju ukrajinske luke (najprije Odesu), lansira s kopna. Naime, neke od verzija tog projektila imaju domet i do 300 kilometara.

“Ukrajina bi mogla izbaciti iz igre najveće ruske brodove”

Bryan Clark, mornarički stručnjak s Instituta Hudson, kaže da bi 12 do 24 komada protubrodskih raketa poput Harpoona s dometom većim od 100 kilometara, bilo dovoljno da ugroze ruske brodove te da bi mogle nagnati Moskvu da prekine blokadu.

“Ako bi ruski predsjednik, Vladimir Putin ustrajao u blokadi, Ukrajina bi mogla izbaciti iz igre najveće ruske brodove, budući da se u Crnom moru nemaju gdje sakriti”, rekao je Clark.

Rusija je već pretrpjela gubitke na moru, pogotovo kad se govori o potonuću zapovjednog broda crnomorske flote, krstarice Moskva.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.