24.5.2022. 21:40
0
Rusija će zabraniti strancima da koriste surogat majke: "Ne znamo ko su im roditelji i zašto kupuju bebu"
Ruski poslanici glasali su u utorak da zabrani strancima da koriste usluge ruskih surogat majki jer se odnosi Moskve sa zapadnim zemljama i dalje pogoršavaju zbog rata u Ukrajini.

Plaćeno surogat majčinstvo je legalno u Rusiji, ali vjerske grupe su kritikovale tu praksu zbog komercijalizacije rađanja djece.

Jedan od koautora zakona, koji je skoro jednoglasno usvojen u prvom čitanju, rekao je da je takav zakon potreban kako bi se djeca rođena u Rusiji zaštitila od opasnosti.

U ovom trenutku, rekao je Vasilij Piskarjov, poslanik iz vladajuće partije Jedinstvena Rusija, "ne možemo pratiti sudbinu ni jedne jedine bebe".

- Ne znamo ko su im roditelji, njihovi takozvani 'mama' i 'tata', i zašto kupuju bebu - rekao je on.

Piskarjov je rekao da je oko 40.000 beba rođenih od surogat majki u Rusiji napustilo zemlju da bi ih odgajali stranci.

- Zašto bismo trošili svoja sredstva na rješavanje demografskih problema drugih zemalja? - rekao je, dodajući da bebe rođene od surogat majki u Rusiji treba automatski dobiti rusko državljanstvo "kako bismo mogli pratiti njihovu sudbinu".

Prijedlog zakona još treba da prođe još dva čitanja, da ga pregleda gornji dom parlamenta i da ga potpiše predsjednik Vladimir Putin.  



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.