25.5.2022. 9:29
0
Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo talibane da ukinu restriktivnu politiku prema ženama
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u utorak je pozvalo talibanske vlasti da “brzo ukinu politiku i praksu” ograničenja ljudskih prava i sloboda afganistanskih žena i djevojčica.

Petnaestočlano vijeće usuglasilo se oko nacrta rezolucije koji je sačinila Norveška, skoro dvije sedmice nakon što je raspravljalo o situaciji u Afganistanu iza zatvorenih vrata. Vijeće je izrazilo “duboku zabrinutost pojačanim nepoštovanjem ljudskih prava i temeljnih sloboda žena i djevojčica od strane talibana".

Talibani su u ovom mjesecu naredili ženama da pokrivaju lica dok su u javnosti, vraćajući se ranijoj tvrdokornoj politici islamističke grupe. Također su zatražili od voditeljica na televiziji da pokriju lice.

- Članice Vijeća sigurnosti pozvale su talibane da brzo povuku svoju politiku i praksu, koje treutno ograničavaju ljudska prava i temeljne slobode afganistanskih žena i djevojčica – navodi se u saopćenju Vijeća sigurnosti.

Pod talibanskom prethodnom vladavinom od 1996. do 2001. godine, žene su morale biti pokrivene, nisu mogle raditi, i djevojčicama je bilo zabranjeno pohađanje škole. Nakon što su preuzeli vlast u augustu prošle godine, talibani su, međutim, saopćili da će poštovati ženska prava.

Talibani su, ipak, u martu odustali od svoje prethodne objave da će srednje škole biti otvorene za djevojčice, navodeći da će škole za njih biti zatvorene do stvaranja plana o njihovom ponovnom otvaranju u skladu s islamskim propisima.

Vijeće sigurnosti UN-a “ponavlja poziv talibanima da poštuju svoje obaveze na ponovnom otvaranju škola za sve učenice bez dodatnih odgoda”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

 

(Fena/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.