25.5.2022. 19:19
0
Indijski sud odredio doživotni zatvor za vođu kašmirskih separatista
Indijski sud odredio je u srijedu doživotni zatvor za vođu kašmirskih separatista Yasina Malika zbog finansiranja "terorističkih" aktivnosti i mnogih drugih optužbi, što je izazvalo demonstracije ispred njegove rezidencije i osudu pakistanskog premijera.

Malik, čelnik Oslobodilačkog fronta Džamu Kašmira (JKLF), priznao je krivnju za optužbe, ali je u srijedu rekao na specijalnom sudu gdje mu je održano suđenje da je prakticirao nenasilnu politiku u Kašmiru nakon što je 1990-ih napustio vojsku.

Uglavnom hinduistička Indija desetljećima se bori protiv oružane militantnosti u Kašmiru gdje su većina muslimani, na koji polaže pravo i susjedni Pakistan.

- Krajnje je vrijeme da se prepozna da je finansiranje terorizma jedno od najtežih kaznenih djela i da se mora strože kazniti - rekao je sudac Parveen Singh na sudu u New Delhiju, najavljujući Malikov doživotni zatvor, prenosi Reuters.

Sud je određen za slučajeve koje pokreće Nacionalna istražna agencija (NIA), koja uglavnom rješava kaznena djela za koja se smatra da utiču na suverenitet, sigurnost i integritet Indije.

Prema indijskoj vladi, Malik je bio "na čelu separatističkih aktivnosti i nasilja od 1988." u dolini Kašmira. Kaže da su mnogi kašmirski hindusi morali pobjeći zbog nasilja koje je nad njima počinila Malikova skupina 1989. godine.

Malik, koji je osuđen prošle sedmice, priznao je krivicu za 10 optužbi koje je protiv njega podigla NIA, uključujući vođenje ili pokušaj vođenja rata protiv vlade i pomaganje u prikupljanju sredstava za bilo koga da "počini teroristički čin".

Sud je rekao da Malik "nije želio nikakvo suđenje i stoga je spreman priznati krivnju".

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.