1.6.2022. 16:33
0
Kremlj zaprijetio nakon embarga EU: Sankcije će izazvati globalni udar
Kremlj je u srijedu upozorio da će sankcije Evropske unije na rusku naftu pogoditi globalno energetsko tržište i dodao da Moskva može preusmjeriti izvoz da ograniči vlastite gubitke.

Čelnici EU ove sedmice su se dogovorili o embargu na uvoz ruske sirove nafte kojemu je svrha do kraja godine zaustaviti 90 posto ruske prodaje nafte državama 27-članog bloka.

“Ove će sankcije negativno utjecati na cijeli kontinent – na Evropljane, na nas i na cijelo globalno energetsko tržište”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Više od četvrtine evropske nafte stizalo je iz Rusije 2021., a EU je 2021. činila gotovo polovinu ukupnog ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA).

Cijene energenata porasle su na višegodišnje maksimume otkako je Rusija 24. februara napala Ukrajinu, što je izazvalo porast inflacije na najviši nivo u jednoj generaciji i strah od krize zbog životnih troškova u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Moskva je već počela preusmjeravati opskrbe iz Evrope nakon uvođenja sankcija, saopćio je Kremlj.

“Ovo je ciljana, sistemska akcija koja će nam omogućiti da minimiziramo negativne posljedice”, rekao je Peskov novinarima u srijedu.

Indija je među onima koji su najviše profitirali od prekida ruskih opskrba, kupujući rekordnu količinu ruske nafte uz velik popust u odnosu na tržišne cijene.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.