16.6.2022. 17:45
0
Mario Draghi: Italija će podržati kandidatski status i ulazak Ukrajine u EU
Tokom svoje prve posjete Kijevu italijanski premijer Mario Draghi rekao je da Italija želi da Ukrajina dobije status kandidata za EU i da će podržati taj potez na sljedećem sastanku Evropskog vijeća koji će se održati 23. i 24. juna, prenio je Reuters.

Lideri Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije sastali su se danas s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu iskazavši mu podršku, nakon čega će bi Ukrajina mogla dobiti još oružja uz još odlučnije mjere kako bi joj se pomoglo u ratu protiv Rusije.

U prvoj takvoj posjeti Kijevu od početka ruske invazije 24. februara, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, italijanski premijer Mario Draghi i rumunski predsjednik Klaus Iohannis odali su posštovanje Zelenskom koji nije napuštao Ukrajinu otkako je počela invazija Rusije na njegovu zemlju. 

Sastali su se nakon što su evropski lideri obišli ruševine zgrada u obližnjem Irpinu, poprištu teških borbi na početku rata.

Scholz je ocijenio da je riječ o "nezamislivoj okrutnosti" i bezumnom nasilju".

- Ovo je herojski grad... obilježen stigmom barbarstva - rekao je Macron.

Službeni Kijev optužio je Francusku, Njemačku i u manjoj mjeri Italiju da sporo šalju oružje Ukrajini i da su te zemlje stavile vlastiti prosperitet ispred ukrajinske slobode i sigurnosti. 

Macron je s tim u vezi naglasio da šalju oružje i finansijsku pomoć.

- Francuska i vuropa stoje uz Ukrajinu i njene stanovnike od samog početka - rekao je Macron. 

Zelenski nije išao s njima u posjetu Irpinu.  


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.