19.6.2022. 13:07
0
Hong Kong dobio novu vladu
Kina je u nedjelju predstavila nove visoke zvaničnike u Hong Kongu pod novim liderom Johnom Leejem, koji je obećao da će globalni finansijski čvor podići na nove visine, istovremeno odbacujući zabrinutost zbog sankcija koje su mu Sjedinjene Države uvele.

U znak kontinuiteta za finansijsku industriju, koja je pažljivo pratila imenovanje, ministar finansija Paul Chan, koji je oslobođen američkih sankcija, treba da zadrži svoju funkciju na teritoriji pod kineskom vlašću.

Novi sekretar pravosuđa Hong Konga bit će Paul Lam, koji će zauzeti mjesto Terese Cheng, dok Eric Chan postaje novi glavni sekretar, ili drugi po važnosti zvaničnik, izvijestila je zvanična novinska agencija Xinhua i vlada teritorije.  Lee, bivši zamjenik čelnice Hong Konga, položit će zakletvu te će zamijeniti Carrie Lam 1. jula, dan nakon isteka njenog petogodišnjeg mandata.


Lam je bila na čelu Hong Konga tokom jednog od najburnijih perioda na teritoriji, koji je uključivao prodemokratske demonstracije, sveobuhvatan novi zakon o nacionalnoj sigurnosti i borbu protiv koronavirusa.


(FENA/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.