19.6.2022. 20:31
0
Macronov pokret nije osigurao apsolutnu većinu u francuskom parlamentu
Francuski predsjednik Emmanuel Macron morat će ići u kohabitaciju sa Republikancima ili će morati Francuskom vladati kroz manjinsku vladu u narednih pet godina. Rezultat je to drugog kruga parlamentarnih izbora, na kojima je Macronov En Marche pokret propustio šansu osigurati apsolutnu većinu u Parlamentu.

Za apsolutnu većinu Macronu je trebalo 289 glasova od 577 koliko ih je u Parlamentu, ali je dobio tek 224 glasa. Novi igrač na političkoj sceni krajnja lijeva koalicija okupljena oko Jean-Luc Melenchona dobila je 149 glasova i biće druga najjača politička frakcija u Parlamentu.

Marine Le Pen i njen Nacionalni pokret je dobio 89 mjesta što je najviše dosada pod njenim liderstvom. Nekašanja vladajuća partija u Francuskoj Republikanci su se našli na četvrtom mjestu i dobili su 78 mjesta.

Macronu će ovakav rezultat otežati vođenje Francuskom, a prema procjenama Francuskih medija značajan broj njegovih saradnika uključujući i ministra za Evropu Clementa se suočava sa gubitkom mjesta u Parlamentu te pozicije u Vladi Emmanuela Macrona.

Kako će ovaj rezultat izbora uticati na Macrona vidjet će se već krajem iduće sedmice kada se u Briselu sastaju šefovi država i vlada EU, a Macron je tada trebao predvoditi borbu za novu incijativu o promjenama unutar i van Evropske unije.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.