28.6.2022. 16:02
0
Monstruozna prijetnja iz Moskve nakon najave da će NATO staviti 300.000 vojnika u pripravnost: To znači sukob i treći svjetski rat, a ako Švedska i Finska uđu u sjevernoatlantski savez..
U toku je 125. dan agresije na Ukrajinu.

Rusi i dalje ne biraju mete, a najmanje 40 ljudi smatra se nestalima nakon napada na trgovački centar u Kremenčuku. Napadnuti su i civili koji su prikupljali vodu iz cisterne u Lisičansku, zadnjem ukrajinskom gradu u regiji Luhansk. 

Kremlj je u danas saopćio da će zaustaviti ofanzivu u Ukrajini kada vlasti i ukrajinska vojska proglase kapitulaciju. 

"Ukrajinska strana može odmah okončati  sukob. Samo treba narediti nacionalističkim jedinicama da polože oružje, treba narediti ukrajinskim vojnicima da polože oružje i treba provesti u djelo sve uvjete koje je postavila Rusija. Tako bi sve bilo završeno u roku jednog dana", rekao je novinarima Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Po njemu, nikakav kalendar ni rokovi ne postoje na ruskog strani: "Mi se ravnamo prema izjavama našeg predsjednika". 

Peskov je još jednom rekao da se "posebna vojna operacija odvija prema planu". 

Pregovori ruske i ukrajinske strane su u zastoju već sedmicama, a dvije strane se međusobno optužuju za krivce.

"Ruski planovi neće uspjeti"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz rekli su u utorak po završetku samita G7 u Njemačkoj da ruski planovi u Ukrajini neće uspjeti. 

Francuski predsjednik rekao je da Rusija ima samo jedan cilj, a to je da se Ukrajina preda, ali da Moskva neće dobiti rat. 

"Rusija ne može niti smije pobijediti u ratu u Ukrajini, a sankcije će trajati dok to bude potrebno", rekao je Macron na konferenciji za novinare po završetku samita G7 u Njemačkoj.

Macron je rekao da ovosedmični ruski napad na ukrajinski trgovački centar predstavlja "ratni zločin" i da će Francuska podržavati Ukrajinu dok god je to potrebno. 

Macron je također, uoči samita NATO-a koji se od utorka do četvrtka održava u Madridu, rekao da zemlje članice Saveza moraju poslati poruku jedinstva. "Poruka koja mora biti odaslana iz Madrida je poruka jedinstva i snage", istaknuo je. "Radi se o sigurnosti europskog kontinenta".

Njemački kancelar Scholz rekao da će se sankcije okončati kada Putin prihvati da njegovi planovi za Ukrajinu neće uspjeti.

"Samo je jedan izlaz za Putina, a to je da prihvati da njegovi planovi za Ukrajinu neće uspjeti", rekao je na press konferenciji po zatvaranju G7.

Scholz je naglasio da čelnici G7 žele da Rusija plati maksimalnu cijenu za invaziju na Ukrajinu. "G7 ostaje ujedinjen u podršci Ukrajini", rekao je Scholz. 

"Mi ćemo nastaviti održavati i jačati ekonomsku i političku cijenu" koju moraju platiti Putin i njegov režim, istaknuo je.

NATO stavlja 300.000 vojnika u visoku pripravnost

NATO planira značajno povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti na više od 300.000 s dosadašnjih 40.000.

To je najveći porast od Hladnog rata, piše Sky News.

Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, također je potvrdio da će saveznici rasporediti trupe u zemljama NATO-a koje su najbliže Rusiji.

Odluke će biti iznesene na značajnom summitu NATO saveza ove sedmice u Madridu.

"Transformirat ćemo snage za odgovor NATO-a i povećati broj naših snaga visoke spremnosti na više od 300.000″, rekao je Stoltenberg novinarima.

Medvedev zaprijetio NATO-u

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u ponedjeljak da bi bilo kakvo zadiranje neke zemlje članice NATO-a na poluotok Krim moglo predstavljati objavu rata Rusiji, što bi moglo dovesti do trećeg svjetskog rata. 

"Za nas je Krim dio Rusije. A to znači zauvijek. Svaki pokušaj zadiranja u Krim je objava rata našoj zemlji", rekao je Medvedev za novinsku internet stranicu Argumenty i Fakty. 

"A ako to učini država članica NATO-a, to znači sukob s cijelim sjevernoatlantskim savezom. Treći svjetski rat. Potpuna katastrofa", rekao je Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti. 

Izjavio je i da će Rusija, ako Finska i Švedska uđu u NATO, ojačati svoje granice i biti "spremna na korake odmazde", a to bi moglo uključivati mogućnost postavljanja hipersoničnih raketa Iskander na "na njihov prag".

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.