29.6.2022. 11:18
0
Proizvođači nafte obično su krotili rast cijena povećanom proizvodnjom: Ovaj put to možda neće uspjeti
Države širom svijeta čekaju suspregnutog daha odluku OPEC-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte), koji se još jednom sastaje ove sedmice, o tome hoće li “pumpati” više sirove nafte na tržište kako bi ukrotio podivljale cijene.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, nafta je ove godine porasla na 14-godišnji maksimum. Cijene su od ponedjeljka lagano spustile. Nafta Brent je od ponedjeljka koštala oko 113 dolara po barelu, ali zapadne zemlje vrše pritisak na proizvođače da nastave ubacivati više nafte na tržište, prenosi CNN.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u ponedjeljak proizvođače nafte da povećaju proizvodnju za “značajne” količine, objavila je agencija AFP.

No kada se izvoznici nafte sastanu u četvrtak kako bi odlučili hoće li povećati proizvodnju, morat će uzeti u obzir nadolazeću globalnu recesiju koja prijeti smanjenju potražnje za sirovom naftom i njihove sposobnosti kontrole cijene.

Kako centralne banke povećavaju kamatne stope kako bi kontrolirale inflaciju, globalni privredni pad u sljedećih 18 mjeseci postao je vjerovatniji, upozoravaju ekonomisti.

Recesija je “sve opipljiviji rizik” za ekonomiju, napisali su analitičari Citigroupa u bilješci u srijedu o procjeni putanje globalnog rasta u sljedećih 18 mjeseci.

Stručnjaci kažu da proizvođači nafte ne mogu spriječiti pad time što bi crpili više. A ako dođe do recesije, dodavanje više barela riskira pad cijene sirove nafte i štetu njihovoj vlastitoj privredi.
 
Jedine zemlje koje su sposobne crpiti više nafte, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, saopćile su da je tržište nafte uravnoteženo i da nema potrebe za pojačanom proizvodnjom.

One zajedno imaju kapacitet dodavati 2,5 miliona barela dnevno.

OPEC sam nema mogućnost spriječiti recesiju, rekla je Amena Bakr, glavni dopisnik OPEC-a u Energy Intelligenceu.

“Mislim da se recesija ne može zaobići… Stanje ekonomije ne može se održati. U jednom trenutku mora doći do kraha i ponovnog postavljanja”, rekla je ona.

Tokom posljednjeg sastanka 2. juna, OPEC se već složio povećati proizvodnju za 648.000 barela u julu i avgustu, u odnosu na prvobitno dogovorenih 432.000 do septembra.
Dok se američki predsjednik Joe Biden priprema za posjet Saudijskoj Arabiji sredinom jula, bilo je nagađanja da bi Rijad mogao dodati još barela kao čin dobre volje.

“Bio bi to lijep gest koji bi kratkoročno pomogao u kontroli inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Alshammari.

No, Saudijska Arabija, proizvođač s najviše slobodnih kapaciteta, upozoravala je zbog sve manje sposobnosti naftnih zemalja da nastave crpiti više nafte.

“Svijet se treba probuditi u postojeću stvarnost”, rekao je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman.

“Svijetu ponestaje energetskih kapaciteta na svim nivoima.”

(A. Balićevac)


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.