30.6.2022. 14:29
0
Putin: Rusija je otvorena za razgovore o nuklearnom neširenju i strateškoj stabilnosti
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je Moskva otvorena za dijalog o strateškoj stabilnosti i o nuklearnom neširenju.

Uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu, i Moskva i Washington naglašavaju značaj održavanja komunikacije po pitanju nuklearnog oružja. Dvije zemlje daleko su najveće svjetske nuklearne sile s procijenjenih 11.000 nuklearnih bojevih glava između njih.

- Rusija je otvorena za dijalog o osiguravanju strateške stabilnosti, očuvanju režima neširenja oružja za masovno uništenje i poboljšanje situacije na polju kontrole naoružanja - izjavio je Putin u govoru pravnom forumu u svom rodnom gradu St. Petersburgu.

Kazao je da će ti napori zahtijevati “mukotrpni zajednički rad” i da će ići u pravcu "sprečavanja da se ponovi ono što se danas dešava u Donbasu”.

Ruski čelnik tvrdi da je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu kako bi zaštitila manjinske Ruse i stanovnike ruskih govornih područja u istočnoj regiji Donbas od progona vlasti iz Kijeva.

Ponovio je te tvrdnje i danas, optužujući Ukrajinu za “zločine protiv čovječnosti”, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.