2.7.2022. 12:10
0
Putin spremio brutalnu osvetu za Zapad: Jedan potez izazvat će globalni haos cijena koje niko ne bi mogao plaćati
Izazovu li američke i evropske sankcije ruski osvetnički rez u isporuci nafte, globalne bi cijene tog energenta mogle dosegnuti nivo “stratosfere” od 380 dolara po barelu, upozoravaju analitičari američke investicijske banke JP Morgan Chase, javlja Bloomberg.

Rusija bi sebi, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla priuštiti, ocjenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za 5 miliona barela bez da njena ekonomija pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Bloomberg. No, za veliki dio ostatka svijeta taj bi potez mogao biti strašan.

Nestanak 3 miliona barela nafte dnevno sa svjetskog tržišta mogao bi cijenu na londonskoj berzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenarij smanjenja od 5 miliona barela vodio cijeni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi kompliciranog mehanizma koji bi ograničio cijenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na ruski ratni stroj u Ukrajini.

“Vjerovatno je da bi se, u slučaju ograničenja cijene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu nanijeli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani”, komentarišu analitičari JP Morgan Chasea u depeši poslanoj svojim klijentima.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.