2.7.2022. 21:30
0
Henry Kissinger iznio tri scenarija za kraj rata u Ukrajini
Henry Kissinger, veteran američke diplomatije, dao je intervju za britanski tjednik The Spectator. Iznio je, između ostalog, tri scenarija za kraj rata u Ukrajini.


"Postoje tri moguća ishoda ovog rata i sva tri su još uvijek donekle otvorena.

Tri scenarija


Ako Rusija ostane gdje je sada, osvojit će 20 posto Ukrajine i većinu Donbasa, glavnog industrijskog i poljoprivrednog područja te pojas zemlje uz Crno more. Ostanu li tu, bit će to pobjeda, unatoč svim neuspjesima koje su doživjeli na početku. A uloga NATO-a neće biti tako odlučujuća kao što se ranije mislilo.

Drugi ishod je da se Rusija pokuša istjerati s teritorija koji je stekla prije ovog rata, uključujući i Krim.

Treći ishod, koji sam skicirao u Davosu, a koji je, po mom dojmu, Zelenskij sada prihvatio, jest ako se može spriječiti Rusiju da ostvari bilo kakva vojna osvajanja i ako se linija borbe vrati na poziciju s koje je rat počeo, onda će sadašnja agresija biti vidljivo poražena. 

Ukrajina će se obnoviti u obliku u kojem je bila kad je rat počeo, prema liniji razdvajanja nakon 2014. Bit će ponovno naoružana i usko povezana s NATO-om, ako ne i dio njega.

Preostala pitanja mogla bi se prepustiti pregovorima. Bila bi to situacija koja je neko vrijeme zamrznuta", kazao je Kissinger.

Naljutio Zelenskog izjavom

Podsjetimo, Kissinger je u svibnju izazvao bijes ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nakon što je pozvao Zapad da prestane pokušavati poraziti Rusiju u Ukrajini.

Kissinger je rekao da strahuje da bi nastavak sukoba mogao uzrokovati još veći rat u Europi. Kissinger je poziv uputio Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) te ocijenio da bi poraz Rusije bio štetan za Zapad. Kazao je da bi to značilo dugoročnu destabilizaciju Europe.

"Pregovori moraju početi tijekom iduća dva mjeseca jer će se inače stvoriti tenzije preko kojih se neće moći tako lako prijeći. Idealno bi bilo da linija razdvajanja bude povratak na prethodno stanje stvari. Inzistiranje na ratu poslije ta dva mjeseca ne bi dovelo do slobode Ukrajine, već do novog rata protiv same Rusije", rekao je Kissinger,prenosi Index.hr. 



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.