15.8.2022. 19:35
0
Nove mjere od oktobra: Njemačka uvodi porez na plin za potrošače
Njemačka je najavila uvođenje poreza na plin za potrošače, odnosno plaćanje od 2.4 centa po kWh. Ova će mjera stupiti na snagu od oktobra.

Njemačka je najavila uvođenje povećanja cijena od 2.4 centa po kilovat satu plina od oktobra, kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina.

Visoke cijene energije postale su dominantna politička tema u najsnažnijoj europskoj ekonomiji, jer troškovi života vrtoglavo rastu dijelom i zbog rata u Ukrajini, navodi Dnevnik.hr. 

Porez je odredio Trading Hub Europe, tijelo koje su osnovali razni distributeri plina u zemlji. 

Naknada je namijenjena pomoći uvoznicima plina koji moraju kupovati skuplji plin od dobavljača van Rusije i trpe ogromne gubitke.

Namet će službeno stupiti na snagu 1. oktobra, ali ne očekuje se da će uticati na račune za plin do novembra ili decembra zbog propisa koji štite potrošače od promjena cijena. 


(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.