19.8.2022. 13:07
0
Veliki šumski požari i dalje bjesne u Španiji
Veliki požar u istočnoj Španiji koji je uništio ogromne površine šume pojačao se tokom noći, uprkos obilnim padavinama, jer je u obližnjem parku prirode izbio još jedan, rekli su zvaničnici.

Španija je  ove godine pretrpjela skoro 400 šumskih požara nakon velikih vrućina i dugih sušnih perioda koji su opustošili više od 283.000 hektara zemlje, što je  tri puta više od ukupne površine uništene 2021.

Tokom protekle sedmice, stotine vatrogasaca borilo  se s dva velika šumska požara koja su bjesnila u regiji Valensije, a obilne padavine su omogućile predah i gotovo u potpunosti ugasile požare.

Iako je ugašen požar u Vall d'Ebo u blizini Benidorma, u Bejisu, oko 70 kilometara sjeverozapadno od grada Valensije, ponovo se razbuktao i zapalio  put prema prirodnom parku Sierra Calderona.

Požar je već uništio 19.000 hektara zemlje.

- Vatra je sporo napredovala tokom noći osim u područjima na jugoistoku gdje je bjesnila sve agresivnije - objavile su službe za vanredne situacije na Twitteru, ukazujući da 35 vatrogasnih timova pokušava obuzdati požare.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.