21.8.2022. 8:54
0
Svjetske berze nakon četiri sedmice ponovo pale

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale, nakon četiri sedmice rasta, jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku.

Centralne banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, dok se rast privrede usporava.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,2 posto, na 33.706 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 posto, na 4.228 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 12.705 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi prošle je sedmice zavladao oprez jer ulagači nisu sigurni da je trend rasta tržišta, koji je trajao četiri sedmice, održiv.


“Na tački smo kada ulagači pokušavaju dokučiti hoće li povećanje kamatnih stopa zaustaviti rast tržišta. Dva su tabora, oni koji smatraju da je najgore iza nas, pa kupuju dionice, i oni koji smatraju da najgore tek slijedi, da je nedavni uspon cijena dionica samo odskok na tržištu “medvjeda” i da slijedi novi pad, objašnjava Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine juna, što se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Posljednjih sedmica tržište je podržavao i blagi pad inflacije u Sjedinjenih Američkih Država s najviših razina u više od 40 godina jer je to potaknulo nadu ulagača da američka centralna banka neće ubuduće povećavati kamatne stope tako agresivno kao dosad.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.