3.10.2022. 11:05
0
Vlada Velike Britanije odustala od plana za ukidanje najveće stope poreza na dohodak
Vlada britanske permijerke Liz Truss odustala je od svog plana da ukine najvišu stopu poreza na dohodak od 45 posto, nakon sve većeg protivljenja konzervativaca zbog te politike i burne reakcije tržišta.

Premijerka Truss je rekla da je odluka o smanjenju poreza za ljude s prihodima od 150.000 funti ili više "postala odvraćanje od naše prevashodne misije da se uhvatimo u koštac s izazovima s kojima se naša zemlja suočava".

Britanski ministar finansija Kwasi Kwarteng je potvrdio to na svom Twitteru rekavši da kao rezultat toga, najavljuje da nećemo nastaviti s ukidanjem porezne stope od 45 posto, piše The Guardian.

Preokret dolazi nekoliko sati prije nego što se Kwarteng obratio na konferenciji Konzervativne stranke u Birminghamu. Dijelovi njegovog govora objavljenog tokom noći pokazali su da se ministar planirao čvrsto držati poreznog paketa, rekavši da Velika Britanija mora ostati na kursu i da je uvjeren da je taj plan ispravan.

Ministar finansija je rekao da je “odlučio, zajedno s premijerkom” o ovome.

- Smatrali smo da će ovo pitanje ugroziti snažan paket intervencija u energetici, u smanjenju poreza općenito – rekao je on. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.