22.10.2022. 21:15
0
Kriptokraljica Ruža Ignjatova u bijegu zbog sumnje za prevaru kriptovalutama
Ruža Ignjatova, poznata i kao "Kriptokraljica u bijegu", dobila je informacije da protiv nje vodi istraga zbog sumnje za prevaru kriptovalutama, vrijednu četiri milijarde dolara prije nego što je nestala.

Ova 42-godišnjakinja rođena u Bugarskojtraži se zbog njene navodne umiješanosti u organizovanje i vođenje prevare kriptovalutama poznate kao OneCoin, prenosi N1. 

Izvještaji sa sastanaka Europola u koje je BBC imao uvid ukazuju da je Ignjatova, koja je na listi 10 najtraženijih bjegunaca američkog Federalnog istražnog biroa, imala saznanja mjesecima prije nego što je nestala da će je policija tražiti.

Frenk Šnajder, bivši špijun i savjetnik Ignjatove, policijske dokumente je proslijedio podkastu Nestala kriptokraljica (The Missing Cryptoqueen). Šnajder poriče da je on lično pribavio dokumente, već da mu ih je Ignjatova predala na memorijskom stiku.

"Operacija Satelit"

On tvrdi da metapodaci u fajlovima ukazuju da je Ignjatova informacije dobila preko njenih kontakata u Bugarskoj. Šnajderu prijeti moguća ekstradicija u SAD zbog njegove navodne uloge u prevari OneCoin. Europol je saopštio da istražuje slučaj.

Ignjatova je nestala 25. oktobra 2017. pošto je navodno saznala da policija vodi istragu o njenoj kriptovaluti. U junu 2022, našla se na FBI listi 10 najtraženijih bjegunaca.

U policijskim dosijeima su prezentacije napravljene na sastanku Europola „Operacija Satelit" u Hagu 15. marta 2017. Prema dokumentima, sastanku su prisustvovali predstavnici FBI-ja, Ministarstva pravde SAD i okružni tužilac Njujorka.

Prisutni su bili i bezbjednosni službenici iz Velike Britanije, Nemačke, Holandije, Dubaija i Bugarske. Među dokumentima su i detalji o američkim zvaničnicima koji imaju "povjerljivog doušnika na visokoj poziciji", bankovni računi OneCoin na koje su uplaćivana sredstva ulagača i podaci o neuspješnim pokušajima britanske policije da sasluša Ignjatovu.

Otežava se procjena

FBI nije komentarisao dokumente Evropola, ali je specijalni agent Pol Roberts rekao u podkastu: „Vodile su se istrage o njoj širom svijeta, i kriptovaluti koju je prodavala, i za mnoge od njih je saznala zbog akcija bezbjednosnih i pravnih organa u drugim zemljama."

Američki tužioci su 2019. godine naveli da je Šnajder bio taj koji joj je dao povjerljive policijske informacije, iako nije jasno da li se navodi odnose na procurjele fajlove u kojima je bilo riječi u podkastu.

On je negirao da je dobio dokumente i rekao: „Kada su Bugari učestvovali na određenim sastancima Europola, njoj su bili potrebni samo sati da dobije kompletan pregled i dobije zapisnike o onome što je rečeno na tim sastancima.

- Mogu samo da zaključim da je to došlo iz krugova u kojima je bila i veza koje je imala preko raznih uticajnih ljudi.

U dokumentima se vidi da su predstavnici bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova učestvovali na sastanku Europola u martu 2017. Iz Ministarstva nisu odgovorili na pitanja BBC-ja da li su njihovi predstavnici odgovorni za curenje informacije. Nijedna institucija, pravna ili bezbjednosna, nije potvrdio kako je su otkrivene informacije sa tog sastanka.

- Ovaj složen scenario sa mnogim zainteresovanim stranama otežava procjenu gdje i kako je do takvog incidenta moglo da dođe - rekli su iz Europola uz potvrdu da istražuju ovaj slučaj.

Ministarstvo pravde SAD, Okružno tužilaštvo Njujorka i policija Dubaija nisu komentarisali, prenosi Avaz. 



(A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.