25.10.2022. 20:50
1
Makron i Šolc sutra u Parizu pokušavaju da ožive bilateralnu saradnju
Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc pokušac´e sutra u Parizu da ponovo pokrenu bilateralnu saradnju uprkos sporovima, saopštila je Jelisejska palata.

"Poslije razgovora u Berlinu 3. oktobra i samita Evropskog savjeta 20. oktobra u Briselu, dvojica lidera će nastaviti razgovore o odbrani, ekonomiji i energetici u cilju jačanja francusko-njemačke saradnje", navodi se u saopštenju francuskog predsjedništva.

Makron i Šolc će razgovarati o zajedničkim izazovima sa kojima će se Francuska i Njemačka suočiti u narednoj deceniji, kao i o "najboljem, jedinstvenom i ujedinjenom načinu odgovora" na te izazove, dodala je Jelisejska palata.

Francuska i Njemačka u posljednje vrijeme imaju različite stavove o evropskoj odbrani, tako da je za sutra zakazan zajednički sastanak dvije vlade, odložen za nekoliko nedjelja.

Berlin promoviše projekat protivraketnog štita, uključujući izraelsku komponentu. Takvom projektu želi da se pridruži 14 evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, baltičke zemlje, Holandiju, i Finsku. Pariz s druge strane ostaje u pozadini i brani sopstveni projekat sa Italijom.

Dvije zemlje se ne slažu o projektu budućeg evropskog borbenog aviona, uz rizik da konkurentski britanski projekat "Tempest" preuzme vodstvo.

Makron i Šolc će sutra razgovarati i o ratu u Ukrajini, "uvijek u istom duhu nepokolebljive podrške Kijevu", dodala je Jelisejska palata.


(Patria/Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.