28.12.2022. 9:12
0
Španija smanjuje PDV na osnovne životne namirnice
Španija je u utorak najavila novu seriju mjera, uključujući ukidanje poreza na dodatu vrijednost na osnovnu hranu, kao što su hljeb i mlijeko te proširuje kontrolu cijena stanarine i deložacija kako bi pomogla u ublažavanju ekonomske krize uzrokovane ruskim ratom u Ukrajini.

Premijer Pedro Sánchez najavio je mjere u govoru na kraju godine, prenosi AP. Vlada je saopštila da će smanjiti PDV na ulje i tjestenine sa 10% na 5%. Riba i mesne prerađevine isključeni su iz poreskih olakšica.
Sánchez je rekao da će tri paketa mjera pomoći donesenih od početka rata u februaru koštati oko 45 milijardi eura, uključujući 10 milijardi za posljednju rundu mjera.

Rekao je da je cilj bio "zaštititi srednju i radničku klasu s obzirom na porast troškova života, energije i hrane".

Iako su inflacija i cijene energenata u Španiji naglo pale posljednjih mjeseci, mnogi Španci i dalje ozbiljno pate od krize koja je započela pandemijom COVID-19 2020. godine, a pogoršana je ratom u Ukrajini.

Vlada će zadržati smanjenje poreza na struju sa 10% na 5%, narednih šest mjeseci i izdati novi ček od 200 eura za osobe koje zarađuju manje od 27.000 eura godišnje. Sánchez je rekao da će takav ček koristiti 4,2 miliona domova.

Vlada je produžila obustavu deložacija siromašnih, mjeru koja je na snazi od pandemije COVID-19. Rečeno je da ljudi čije je zakupnina stana istekla u narednih šest mjeseci mogu tražiti šestomjesečno produženje ugovora bez promjene mjesečne rate.

Vlada je takođe zadržala besplatno putovanje vozom na posao i na kratke udaljenosti za česte korisnike tokom cijele 2023. godine. U paket je dodat i gradski autobuski prevoz na srednjim udaljenostima. Nastavljeni su i popusti na gorivo za vozače kamiona.

Mjere će stupiti na snagu 1. januara.


(Fena / Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.