29.1.2023. 19:51
0
Od početka sukoba u Ukrajini različiti podaci o žrtavama
Ukrajinska vojska objavila je podatke o ruskim gubicima na ratištu u objavi na Facebooku.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga saopćio je da je dodatnih osam ruskih tenkova uništeno u jednom danu, od posljednjeg operativnog ažuriranja jučer ujutro, čime se ukupan broj ruskih tenkova uništenih od početka invazije 24. februara 2022. popeo na 3197.

Ruske snage također su izgubile dodatna 22 oklopna vozila i sedam artiljerijskih sistema, prema Glavnom štabu. Također navode da su ruske snage izgubile 650 vojnika u tom periodu, čime se broj poginulih Rusa u Ukrajini popeo na 126.160, prema Ukrajini.



Prijavljen broj mrtvih ruskih i ukrajinskih snaga razlikuje se između Kijeva i Moskve, a pokazalo se da je teško nezavisno utvrditi brojke. Rusko ministarstvo odbrane ne nudi redovno ažurirani broj žrtava. Krajem marta 2022. 1351 ruski vojnik ubijen je u prvom mjesecu borbi u Ukrajini, prema ruskim državnim medijima.

Samo nekoliko dana prije nego što je ovaj broj mrtvih objavljen, NATO ga je procijenio na između 7000 i 15.000. Ažurirani broj poginulih koji je predstavio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu 21. septembra 2022. iznosio je 5937 ruskih vojnika. Istog dana ukrajinski Glavni štab oružanih snaga procijenio je broj ruskih žrtava na oko 55.000.

Početkom decembra zajednički izvještaj ruske službe BBC-ja i nezavisnog ruskog medija Mediazona potvrdio je smrt 10.000 ruskih vojnika u Ukrajini.

- Oslanjamo se samo na potvrđene izvještaje o smrti, tako da prikupljeni podaci ne odražavaju stvarni broj žrtava - napisao je BBC objavivši brojke. "Pretpostavljamo da naš popis sadržava barem 40-60 posto manje imena mrtvih nego što ih je stvarno pokopano u Rusiji. Do 27. januara Mediazona je potvrdila 12.538 ruskih žrtava.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.