2.2.2023. 11:07
0
Austrija protjeruje četvoricu ruskih diplomata
Četiri ruska diplomata, od kojih su dvojica akreditirana pri UN-u u Beču, bit će protjerana iz Austrije, objavilo je danas ministarstvo vanjskih poslova.


Oni su djelovali na način koji nije usklađen s njihovim diplomatskim statusom, navodi se u saopćenju.

Napustiti teritoriju

- Navedene osobe pozvane su da napuste austrijski teritorij najkasnije do 8. februara - dodaje vlada, bez navođenja šta im se konkretno stavlja na teret.

Protjerivanje diplomata vrlo je rijetko u Austriji, neutralnoj zemlji koja je prije ruske invazije na Ukrajinu bila bliska Moskvi.

Rusija ima veći broj diplomata u Austriji na bilateralnom nivou, ali i onih koji ju predstavljaju pri UN-u, kao i pri Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OESS).

Međunaordna špijunaža

Stručnjaci smatraju da je od kraja Hladnog rata Austrija mjesto česte međunarodne špijunaže.

Austrija se nije pridružila Velikoj Britaniji i većem broju evropskih zemalja u protjerivanju ruskih diplomata nakon trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja 2018. godine za koje se smatra da je odgovoran Kremlj.

Beč je protjerao ruskog diplomata optuženog za špijunažu u avgustu 2020., prvi put u historiji te zemlje. Još četvoro ih je protjerano u aprilu 2022., u okviru koordinirane reakcije evropskih zemalja nakon otkrivanja masakra nad civilima u Buči kod Kijeva, prenosi Avaz. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.