3.2.2023. 15:30
0
Švicarci objavili eksplozivnu vijest o ponudi šefa CIA-e za okončanje rata u Ukrajini
FOTO: EPA-EFE
Kremlj je u petak odbacio medijske napise u kojim piše da je šef Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns Moskvi ponudio tajni mirovni dogovor koji bi uključivao davanje dijelova Ukrajine Rusiji, piše Sky News.

Priču koju su u četvrtak objavile švicarske novine Neue Zürcher Zeitung Kremlj je okarakterizirao kao “podvalu”.

Objavljeno da je Burns Putinu u zamjenu za momentalnu obustavu ratnih akcija ponudio petinu teritorija Ukrajine.

Novine kažu da je ponuda Putinu poslana sredinom januara.

Washington je tvrdnje objavljene u Neue Zürcher Zeitung odbacio kao “potpuno lažne”.

Zračna uzbuna oglasila se širom Ukrajine u petak tokom posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela Kijevu. Razgovarali su s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim o daljnjim sankcijama Rusiji i evropskom putu Ukrajine.

Von der Leyen i Michel u Kijevu žele poslati poruku podrške Ukrajini uoči obljetnice godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

“Nećemo popustiti u našoj odlučnosti. Također ćemo vas podržavati na svakom koraku na vašem putu prema EU”, napisao je predsjednik Evropskog vijeća na Twitteru u petak ujutro.

Za sada nema izvještaja o tome da su ispaljeni projektili nakon što su se oglasile sirene za zračnu uzbunu.

Zelenskij traži od EU oštrije sankcije Rusiji, ali nove sankcije koje Unija priprema uoči obljetnice ne ispunjavaju sve zahtjeve Kijeva.

Kijev je podnio zahtjev za pridruživanje Uniji nekoliko dana nakon ruske invazije prošle godine. EU je dala Ukrajini kandidatski status. Ipak, odbacila jej pozive Kijeva da se dodatno ubrza evropski put Ukrajine dok je zemlja u ratu.

“EU će podupirati Ukrajinu i ukrajinski narod protiv ruske agresije koliko god bude potrebno”, stoji u zajedničkoj izjavi Michel, Zelenskog i Von der Leyen koja tek treba biti objavljena, ali je nacrt vidio Reuters.

Dužnosnici EU naveli su višestruke zahtjeve za pridruženje EU-u – od političke i ekonomske stabilnosti do usvajanja raznih zakona EU. Proces će vjerovatno trajati godinama.


(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.