5.2.2023. 21:24
0
Erdogan uputio ultimatum zapadnim državama: “Platit će visoku cijenu”
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan komentirao je nedavna privremena zatvaranja konzulata nekih zapadnih zemalja u Istanbulu.

Kazao je da je tursko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo relevantne ambasadore da to ne čine ili će u suprotnom platiti skupu cijenu.

Erdogan: Platit će visoku cijenu

“Nedavno ih je naše Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo i dalo im ultimatum. Rečeno je da će, ako nastave s takvim akcijama, platiti visoku cijenu“, rekao je Erdogan na sastanku s mladima u zapadnoj turskoj provinciji Aydin.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što je Turska pozvala ambasadore zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Turska je kritizirala njihovu odluku o privremenom zatvaranju diplomatskih misija pod izlikom sigurnosnih prijetnji.

“U ponedjeljak imamo sastanak Vlade. Donijet ćemo potrebne odluke u vezi s ovim potezom“, rekao je turski predsjednik.

Ambasadori Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Švedske, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva također su pozvani u Ministarstvo vanjskih poslova, prema turskim diplomatskim izvorima.

Rečeno im je da takvi istodobni postupci ne pokazuju proporcionalan i razborit pristup, nego služe podmukloj agendi terorističkih grupa.

Ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nazvao ovaj potez namjernim. Rekao je da dotične zemlje ne dijele konkretne informacije ili dokumente s Ankarom.

Razgovara i sa Putinom

Osvrćući se na globalnu prehrambenu krizu izazvanu ratom u Ukrajini i ugovor o izvozu žitarica Crnim morem uz posredovanje Turske, Erdogan je rekao da u svjetskoj politici nitko trenutno ne razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

No, kaže da on razgovara i sa Putinom i sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

U julu prošle godine Turska, Ujedinjeni narodi, Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke.

“Mi primamo crnomorsko žito i distribuiramo ga svijetu. Putin je rekao pošaljimo ovo žito besplatno, vi ovo žito pretvorite u brašno i pošaljite u siromašne afričke zemlje. Dogovorili smo se. Žito će biti dopremljeno u Tursku besplatno.

Pretvorit ćemo ga u brašno i poslat ćemo ga u siromašne afričke zemlje. Sada radimo na tome. Naravno da to nekima smeta, ali bez obzira na sve, učinit ćemo pravu stvar“, kazao je Erdogan.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.