14.3.2023. 19:37
0
AFP: Municija sa fosforom ispaljena na nenaseljeno područje kod Bahmuta
Rusi su u danas ispalili zapaljivu municiju od bijelog fosfora na nenaseljenu oblast Časiv Jaru, u blizini Bahmuta, na istoku Ukrajine, javili su novinari AFP-a.

Dva projektila ispaljena su u razmacima od pet minuta oko 16.45 po lokalnom vremenu, na put na južnom dijelu tog mjesta koji vodi do Bahmuta, gdje se vode žestoke borbe ukrajinskih i ruskih snaga.

Po ispaljivanju dva projektila na nebu se dogodila eksplozija podmunicije oslobađajući mnoštvo malih bijelih užarenih kuglica fosfora koje su polako padale vertikalno.

Te fosforne kugle su potom na zemlji zapalile vegetaciju na površini koja je približno jednaka površini fudbalskog terena.

Za sada se ne zna da li je meta bila pozicija ukrajinskih snaga. AFP je prenio da je zeleni kombi sa bijelim krstom, znakom ukrajinske vojske, bio parkiran na ulazu staze u zoni koja je zapaljena.

Fosforna municija je zapaljivo oružje čija je upotreba zabranjena protiv civila, ali ne i protiv vojnih ciljeva, prema Konvenciji potpisanoj 1980. godine u Ženevi.

Kijev je optužio Moskvu da ih je koristila u nekoliko navrata od početka invazije, posebno protiv civilnog stanovništva, što ruska vojska kategorički odbacuje.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.