3.4.2023. 10:52
0
Vlada Izraela odobrila 'nacionalnu gardu' koju je tražio desničarski ministar sigurnosti
Izrael je odobrio uspostavljanje nacionalne garde u okviru ministarstva sigurnosti kojeg vodi pripadnik krajnje desnice Itamar Ben-Gvir, koji je rekao da će se fokusirati na arapske nemire, dok su ga politički rivali optužili za formiranje sektaške „milicije“, piše Reuters.

Prethodna vlada je započela korake za uspostavljanje pomoćnih policijskih snaga za borbu protiv unutrašnjeg političkog nasilja nakon propalestinskih protesta u mješovitim jevrejsko-arapskim područjima tokom rata u Pojasu Gaze u maju 2021. godine. Ta vlada je pala prije nego što su snage finalizirane.

O tačnim ovlastima nove nacionalne garde raspravljaće komitet sastavljen od svih izraelskih sigurnosnih agencija, koji će dostaviti preporuke u roku od 90 dana, navodi se u saopštenju kabineta premijera. Komitet će predložiti da li će Nacionalnu gardu staviti pod komandu generalnog inspektora izraelske policije ili drugog tijela.

Šef izraelske policije, generalni inspektor Yaacov Shabtai, izrazio je sumnju u vezi sa novim snagama u pismu Ben-Gviru, javljaju lokalni mediji.

Uticaj Ben-Gvira, tvrdolinijaškog jevrejskog doseljenika s okupirane Zapadne obale s osudama za podršku terorizmu i huškanje na Arape, porastao je i zbog nemira iz 2021. godine.

Ben Gvir je u intervjuima za medije opisao planiranu nacionalnu gardu kao ažuriranje inicijative prethodne vlade. Govoreći o planiranom raspoređivanju, on je imenovao samo arapske zajednice pogođene nemirima ili zločinom, u Izraelu, kao i duž granica sa palestinskom Zapadnom obalom.

„Ona će se baviti isključivo ovim. Policija se ne bavi isključivo ovim. Zauzeta je hiljadu i jednom stvari“, rekao je on za Armijski radio.

Arapski političari osudili su nacionalnu gardu kao „miliciju“ Ben-Gvira. Druge opozicione ličnosti optužile su Ben-Gvira da želi nove snage za suzbijanje demonstracija širom zemlje protiv vladinog plana za reformu pravosuđa.

„Zašto Država Izrael, koja ima vojsku, policiju, vojnu obavještajnu službu, Shin Bet, Mossad, Vijeće za nacionalnu sigurnost, zatvorsku službu, policiju za nerede i specijalce, treba još jednu nacionalnu gardu?“, pitao je rapski poslanik Ayman Odeh na Twitteru.

Vladina sredstva omogućit će početni prijem 1.850 ljudi u nove snage, rekao je Ben-Gvir, dodajući da bi to mogli biti dodijeljeni policajci i volonteri, uključujući arapski sektor.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.