3.4.2023. 18:45
0
Trump će se sutra pojaviti pred sudom u New Yorku: Ovo su svi intrigantni detalji megaafere
Donald Trump, prvi bivši predsjednik u historiji koji se suočio s kaznenim optužbama, danas putuje u New York gdje će se sutra pojaviti pred sudom, nakon što je Velika porota na Manhattanu prošle sedmice digla optužnicu protiv njega.

Očekivana dobrovoljna predaja bivšeg predsjednika i kandidata za Bijelu kuću 2024. bit će jedinstvena stvar na više načina – i za ured okružnog tužitelja na Manhattanu i za zgradu suda u New Yorku gdje će biti izveden pred sud i za naciju koja promatra kako to će utjecati na predsjedničke izbore, piše CNN.

Bivši predsjednik ostao je “iznenađujuće smiren”, provodeći vikend na Floridi, igrajući golf i razmišljajući kako to iskoristiti da pojača svoju kampanju, izvijestio je CNN u nedjelju navečer, nakon optužnice koja je njega i njegove savjetnike uhvatila “nespremne”.

Trump se suočava s više od 30 tačaka optužnice povezanih s poslovnom prevarom, izvijestio je CNN, ali optužnica ostaje zapečaćena.

Ured okružnog tužitelja na Manhattanu istražuje Trumpa u vezi s njegovom navodnom ulogom u shemi isplate tajnog novca i zataškavanju koja uključuje zvijezdu filmova za odrasle Stormy Daniels, a koja datira iz predsjedničkih izbora 2016. Trump i njegovi saveznici već su napali okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga, a govor koji je zakazan za utorak navečer u Mar-a-Lagu vjerovatno će Trumpu dati više prilike da ponavlja kako je politički progonjen.

Evo što znamo o suđenju koje iščekuje svjetska javnost.

Kako će to izgledati i hoće li Trumpu staviti lisice na ruke?

Očekuje se da će Trump napustiti Floridu oko podneva po istočnom vremenu u ponedjeljak (oko 18 sati prema našem vremenu), sletjeti na njujorški aerodrom LaGuardia oko 15 sati (21 sat), prema izvoru CNN-a upoznatom s njegovim planovima. Bivši predsjednik ostat će u Trump Toweru u ponedjeljak navečer i očekuje se da će napustiti New York odmah nakon suđenja u utorak i vratiti se na Floridu, rekao je izvor.

Ali čak i prije Trumpovog pojavljivanja, njegovo će se prirustvo u utorak osjetiti u zgradi suda na Manhattanu, budući da se sva suđenja i većina drugih sudskih aktivnosti zaustavljaju prije nego što je predviđeno da Trump stigne.

Tajna služba, njujorška policija i sudski službenici koordiniraju sigurnost za Trumpov dolazak. Tajna služba trebala bi pratiti Trumpa u ranim poslijepodnevnim satima do ureda okružnog tužitelja, koji se nalazi u istoj zgradi kao i zgrada suda.

Trumpa će preuzeti istražitelji, što uključuje i uzimanje otisaka prstiju. Obično bi se napravila fotografija. Ali izvori upoznati s pripremama za suđenje nisu bili sigurni hoće li biti fotografije – jer je Trumpov izgled nadaleko poznat i vlasti su bile zabrinute zbog nepropisnog curenja fotografije, što bi predstavljalo kršenje državnog zakona.

Obično, nakon što se optuženici uhapse, oni se drže u ćelijama u blizini sudnice prije nego što budu izvedeni pred sud. Ali to se neće dogoditi s Trumpom. Nakon što završi obrada bivšeg predsjednika, provest će ga kroz niz hodnika i lifta do sprata gdje se nalazi sudnica. Zatim će izaći u javni hodnik da uđe u sudnicu.

Ne očekuje se da će Trump biti vezan lisicama, jer će biti okružen naoružanim federalnim agentima radi njegove zaštite.

“Očito, ovo je drugačije. Ovo se nikada prije nije dogodilo. Nikad prije nisam imao uključenu Tajnu službu u optužbe u ulici Center Street 100”, rekao je Trumpov advokat Joe Tacopina u CNN-ovoj emisiji “State of the Union” u nedjelju. “Sve stvari od utorka još uvijek su u zraku, osim činjenice da ćemo vrlo glasno i ponosno reći da nismo krivi.”

Očekuje se da će Trump do poslijepodneva biti doveden u sudnicu, gdje će mu biti otpečaćena optužnica i formalno će biti suočen s optužbama. Nakon što bude optužen, Trump će gotovo sigurno biti pušten na vlastitu odgovornost. Moguće je, iako možda malo vjerovjatno, da bi se mogli postaviti uvjeti za njegovo putovanje.

Obično bi optuženik koji je pušten izašao kroz ulazna vrata, ali Tajna služba će htjeti ograničiti vrijeme i prostor u kojem je Trump u javnosti. Dakle, umjesto toga, kada sudsko ročište završi, očekuje se da će Trump ponovno proći kroz javni hodnik i u stražnje hodnike do ureda okružnog tužitelja, natrag do mjesta gdje će čekati njegova kolona automobila.

Zatim će krenuti na aerodrom kako bi se mogao vratiti u Mar-a-Lago, gdje je zakazao događaj te večeri na kojem će javno govoriti.

Hoće li se izricanje optužnice prenositi na televiziji?

Nekoliko medijskih kuća, uključujući CNN, zatražilo je od njujorškog sudije da dopuštenje za prijenos Trumpovog pojavljivanja u sudnici u utorak i trenutka u kojem će biti otpečaćena optužnica.

New York Times, The Washington Post i The Wall Street Journal su među medijima koji su uputili zahtjev.

Novinske organizacije traže da “ograničen broj fotografa, snimatelja i radijskih novinara bude prisutan suđenju”, a u pismu su rekli da podnose “ovaj ograničeni zahtjev za audio-vizualnim prijenosom kako bi osigurali da rad Suda neće biti poremećen ni na koji način.”

Ako sudija ne odobri zahtjev medija za otvaranjem zapečaćene optužnice, očekuje se da će optužnica biti javno objavljena kada se Trump pojavi na sudu.

Ko je predsjedavajući sudija?
Sudija Juan Merchan nije stranac Trumpu.

Merchan, vršitelj dužnosti sudije Vrhovnog suda New Yorka, osudio je Trumpovog bliskog povjerenika Allena Weisselberga na zatvorsku kaznu, predsjedavao je suđenjem za poreznu prevaru Trump Organisation i nadgledao slučaj kaznene prevare bivšeg savjetnika Stevea Bannona.

Merchan ne podnosi smetnje ili odgode, rekli su CNN-u advokati koji su se pojavili pred njim, a poznato je da drži kontrolu nad svojom sudnicom čak i kada njegovi slučajevi privuku znatnu pažnju.

Trumpov advokat Timothy Parlatore rekao je tokom intervjua u petak za CNN da Merchan “nije bio blag” prema njemu kada je sudio u slučaju pred njim, ali da će vjerovatno biti pošten.

“Već sam sudio slučaj pred njim. Mogao bi biti čvrst. Ne mislim da će to nužno biti nešto što će promijeniti njegovu sposobnost da procijeni činjenice i zakon u ovom slučaju,” rekao je Parlatore.

Kako bi se Trumpov tim mogao boriti protiv optužbi?

Tacopina je u nedjelju za CNN-ovu Dana Bash rekao da se bivši predsjednik neće izjasniti krivim. Njegov tim “razmotrit će svaki potencijalni problem koji ćemo moći izazvati, i mi ćemo ga izazvati”, rekao je Tacopina.

Sudska strategija Trumpovog tima mogla bi se usredotočiti na osporavanje slučaja jer se može oslanjati na unose u poslovne knjige koje tužitelji povezuju sa zataškanim isplatama novca Daniels prije sedam godina, nakon zastare kaznenog postupka. Tacopina je u televizijskim intervjuima u nedjelju sugerirao da je zastara možda prošla i rekao da Trumpovi saradnici nisu unosili lažne podatke.

Trumpov pravni tim trenutno ne razmatra zahtjev za premještanje slučaja u drugu četvrt New Yorka, rekao je Tacopina. “O tome nije bilo nikakve rasprave”, rekao je Georgeu Stephanopoulosu s ABC-a u drugom intervjuu u nedjelju. “Prerano je za početak brinuti o promjenama mjesta dok stvarno ne vidimo optužnicu i uhvatimo se u koštac s pravnim problemima.”

Kako to utječe na Trumpovu kampanju?

Trumpovi politički savjetnici tokom vikenda aktivno su raspravljali o tome kako na najbolji način odbaciti optužnicu koju su prikazali kao političku prevaru i lov na vještice, prema izvorima bliskim Trumpu.

Njegov je tim proveo posljednjih nekoliko dana prezentirajući bivšem predsjedniku ankete koje pokazuju da ima sve veću prednost nad guvernerom Floride Ronom DeSantisom, koji se trenutno smatra najvećim Trumpovim suparnikom 2024., u međusobnom okršaju. A njegov tim kaže da je prikupio više od 5 milona dolara otkad je protiv njega podignuta optužnica u četvrtak.

Uprkos početnom šoku zbog optužnice, Trump je ostao iznenađujuće smiren i usredotočen u danima uoči pojavljivanja pred sudom, izvijestila je CNN-ova Kristen Holmes.

Čini se da je bivši predsjednik sačuvao svoj bijes za svoju stranicu društvenih medija, pojačavajući napade na Bragga i prijetnje.

Mnogi Trumpovi saveznici, kritičari i vjerovatni protivnici u republikanskoj predsjedničkoj utrci 2024. na sličan su način napadali Bragga prije i nakon podizanja optužnice.

Ali bivši republikanski guverner Arkansasa Asa Hutchinson, koji je u nedjelju najavio svoju predsjedničku kampanju, ponovio je svoj poziv Trumpu da odustane od utrke sada kada je suočen s kaznenim prijavama.

“Ured je važniji od bilo koje pojedinačne osobe. Dakle, za dobrobit predsjedničkog ureda, mislim da je to previše sporedne stvari i odvlačenja pažnje”, rekao je Hutchinson u intervjuu za ABC News. “Mora se moći koncentrirati na svoj zakonski postupak.”


(Admir O.)

SADTrump
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.