10.4.2023. 8:06
0
Saudijska i omanska delegacija stigle u Jemen na razgovore s liderima Husa
Saudijska i omanska delegacija stigle su u glavni grad Jemena Sanu, objavili su u nedjelju mediji kojima upravljaju Husi, kako bi pregovarali o trajnom sporazumu o prekidu vatre u zemlji, javio je Reuters.

Posjeta ukazuje na napredak u konsultacijama između Rijada i Sane uz posredovanje Omana, koje se odvijaju paralelno s mirovnim naporima Ujedinjenih nacija. Mirovni napori su također dobili zamah nakon što su se Saudijska Arabija i Iran složili da ponovo uspostave veze u dogovoru kojem je posredovala Kina.

Izaslanici, koji su sletjeli kasno u subotu, sastaće se sa šefom Vrhovnog političkog vijeća Husa, Mahdijem al-Mashatom, kako bi razgovarali o okončanju neprijateljstava, izvještava novinska agencija Husa SABA.

Izvori su rekli Reutersu da su pregovori Saudijske Arabije i Husa usredsređeni na potpuno ponovno otvaranje luka pod kontrolom Husa i aerodroma u Sani, isplatu plata javnim službenicima, napore za obnovu i vremenski okvir za izlazak stranih snaga iz zemlje. Zvaničnik Husa rekao je u subotu da je grupa primila 13 zatočenika koje je oslobodila Saudijska Arabija u zamjenu za saudijskog zatočenika oslobođenog ranije, prije šire razmjene zatvorenika koju su dogovorile zaraćene strane.

Na razgovorima u Švicarskoj prošlog mjeseca, kojima su prisustvovali predstavnici Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog križa, jemenska vlada i Husi dogovorili su se da oslobode 887 zatočenika. 13 zatvorenika dio je tog sporazuma, rekao je zvaničnik Huti Abdul Qader al-Mortada, podsjeća Reuters.

Pojedini arapski mediji špekulišu da će razgovori delegacija trajati možda i narednih nekoliko dana. 



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.