4.5.2023. 9:27
0
Sirija i Iran potpisali dugoročne sporazume o nafti i trgovini
FOTO: Patria
Predsjednici Irana i Sirije potpisali su niz dugoročnih sporazuma o saradnji u naftnim i drugim sektorima kako bi ojačali ekonomske veze između dva saveznika, javio je AP.

Ebrahim Raisi, koji je predvodio veliku iransku ekonomsku i političku delegaciju, sastao se sa svojim sirijskim kolegom Basharom al-Assadom, došavši u dvodnevnu posjetu - prvu posjetu iranskog predsjednika Damasku od 2010. godine. Posljednji iranski predsjednik koji je posjetio Siriju bio je predsjednik Mahmoud Ahmadinejad.

Sirijski državni mediji navode da su Raisi i Assad potpisali sporazume i memorandume o razumijevanju koji se odnose na nekoliko sektora, uključujući naftu, poljoprivredu, željeznice i zone slobodne trgovine.

Iranska državna željeznička kompanija dugo je težila proširenju svoje mreže kroz susjedni Irak i Siriju, povezujući je sa sirijskom lukom Latakija na Sredozemnom moru kako bi potaknula trgovinu. Sirijska opozicija i kritičari Teherana vide ovo kao još jedan pokušaj Irana da poveća svoj politički utjecaj. Dogovor je važan i za Siriju, čija je ekonomija u protekloj deceniji pala na najniži nivo u historiji, sa rastućom inflacijom, padom valute i velikim nestancima struje. Raisijeva posjeta dolazi u trenutku kada su se neke arapske zemlje, uključujući Egipat i regionalnu moćnu Saudijsku Arabiju, otvarale prema Assadu, a njihovi ministri vanjskih poslova posjetili su Damask posljednjih sedmica. Sirijski ministar vanjskih poslova također je posjetio saudijsku prijestolnicu Rijad u aprilu, što je prva takva posjeta otkako su dvije zemlje prekinule odnose 2012. godine.

U martu su Iran i Saudijska Arabija postigli dogovor, uz posredovanje Kine, o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa i ponovnom otvaranju ambasada nakon sedam godina tenzija. Sedmicu prije posjete iranskog predsjednika Damasku, iranski ministar puteva i urbanog razvoja Mehrdad Bazrpash sastao se sa Asadom u glavnom gradu Sirije, gdje je prenio poruku od Raisija da podržava proširenje veza, objavila je iranska državna novinska agencija IRNA. 



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.