24.5.2023. 8:25
0
Neto dobit ruskog plinskog diva Gazproma naglo pala
FOTO: ilustracija
Ruski plinski div Gazprom izvijestio je u utorak da mu je neto dobit u 2022. godini znatno smanjena zbog većih poreznih obaveza, a obujam izvoza prepolovljen.

Gazpromova neto dobit pala je lani prema Međunarodnim računovodstvenim standardima za 41,4 posto, na 1,226 biliona rubalja (15,77 milijardi dolara).

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 3,6 biliona rubalja i zadržala se na nivou 2021. godine.

Vanjski prihod porastao je 14,4 posto, na 11,67 biliona rubalja, prema izvještaju ruske agencije TASS.

Obim izvoza plina gotovo je prepolovljen, na 101 milijardu prostornih metara. 

Zbog ruske invazije na Ukrajinu Zapad je prošle godine Moskvi i ruskim državnim kompanijama uveo oštre sankcije, podsjeća Reuters. Gazpromov plin nije izravno sankcioniran, ali u Evropu stiže još samo cjevovodom Družba preko Ukrajine.

(Erna H.) 

GAZPROM
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.