1.6.2023. 14:49
1
Fotografije koje se neće svidjeti Putinu: Vučić se sastao sa Zelenskim
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić po prvi put od početka rata u Ukrajini susreo se sa predsjednikom te zemlje Vladimirom Zelenskim na samitu u Moldaviji, odakle je i sam objavio fotografije.

Vučić i Zelenski doputovali su jutros u Moldaviju, na samit Evropske političke zajednice. Prisustvo predsjednika Srbije je bilo ranije potvrđeno, dok je ukrajinski lider došao iznenada.

Tema čitavog samita jeste bezbjednosna situacija u svijetu, najviše poljuljana ratom u Ukrajini koji je pokrenula Rusija. Upravo iz tog razloga, za domaćina samita izabrana je Moldavija, koja se i sama bori protiv snažnog ruskog upliva u domaće prilike.

Pored toga, samit se održava u zamku Mimi, koji se nalazi na 20 kilometara udaljenosti od ukrajinske granice i samo osam kilometara dalje od ruske enklave Pridnjestrovlje.

Ovim činjenicama, ali i zajedništvom koje je prikazano na samitu, šalje se poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je Evropa ujedinjena u podršci Ukrajini, ali i sopstvenom opstanku, a u svemu tome sada je učestvovao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, javlja Nova.rs.

Imajući u vidu da je Srbija u međunarodnoj zajednici označena kao saveznik Rusije, prije svega zbog odbijanja Aleksandra Vučića da uvede sankcije Rusiji, čini se da fotografije sa ovog samita neće prijati Vladimiru Putinu.

Na njima se, naime, vidi, prvi susret Vučića sa Zelenskim. Isprva su fotografisani zajedno sa svim učesnicima samita, što je objavljeno na zvaničnim kanalima, a potom je došlo do upoznavanja, rukovanja i kratkog razgovora dvojice predsjednika.

Brojni fotoreporteri su požurili da uslikaju ovaj prizor, a sam Vučić je ubrzo objavio fotografiju sa Zelenskim na svom zvaničnom Instagam nalogu.

“Kratak i dobar razgovor sa predsjednikom Zelenskim”, napisao je Vučić.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.