5.6.2023. 11:22
0
Provela u zatvoru 20 godina zbog smrti svoje četvero djece: Sada je pomilovana zbog novih dokaza
Kathleen Folbigg, koja je 20 godina provela u zatvoru u Australiji pod optužbom da je ubila svoje četvero djece, puštena je na slobodu zahvaljujući novim saznanjima da ona nije bila ubica djece.

Državni tužilac Novog Južnog Velsa Michael Daley izjavio je da je 55-godišnja majka Kathleen Folbigg pomilovana nakon što je istraga, koja je započela u maju 2022. i trajala godinu dana, otkrila nove dokaze da su djeca možda umrla prirodnim putem.

Guvernerka Margaret Beazley potpisala je amnestiju za bezuslovno puštanje na slobodu Folbigg.

Kathleen Folbigg je osuđena za ubistvo svoje četvero djece u peroodi između 1989. i 1999. godine, od kojih je najmlađe imalo samo 19 dana, a najstarije 19 mjeseci.

Folbigg je na kraju sudskog procesa 2003. godine osuđena na 30 godina zatvora.

Međutim, 2018. godine pojavila su se nova saznanja da je njeno dvoje djece imalo rijetku genetsku mutaciju.

Potom je 2021. godine grupa od 90 naučnika i stručnjaka napisala peticiju za oslobađanje Folbigg, navodeći da je smrt djece možda uzrokovana rijetkim genetskim bolestima.

Njena zatvorska kazna bi istekla 2033. godine.

Na suđenju su dnevnički zapisi viđeni kao priznanja krivice, ali stručnjaci koji su ih nakon toga prvi put analizirali rekli su sudskoj istrazi da su to izrazi depresivne i ožalošćene majke.

Daley je rekao da Folbigg želi dobro do kraja života.

“Mislim da se svi moramo staviti u kožu gospođe Folbigg i dati joj prostor koji joj je potreban da nastavi sa svojim životom.

“Za nju je to muka duga 20 godina”, rekao je.

Sada će biti na voditelju istrage da proslijedi slučaj Žalbenom krivičnom sudu kako bi razmotrio trebaju li se presude ukinuti.

Folbigg bi tada mogao tužiti državu NSW za kompenzaciju ili tražiti isplatu ex gratia.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.