19.6.2023. 8:24
0
Sporazum o uspostavi zone slobodne trgovine između Rusije i Irana do kraja godine
Sporazum o uspostavi zone slobodne trgovine između Irana, Rusije i nekoliko zemalja koje pokrivaju ogromnu euroazijsku regiju koja se prostire od granica istočne Evrope do zapadne Kine moguć je do kraja godine, javila je u ponedeljak ruska državna novinska agencija TASS.

Zamjenik ruskog premijera Aleksej Overčuk kazao je u intervjuu za TASS da su pregovori oko Euroazijske ekonomske unije - koju čine Jermenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan i Rusija - i Irana u završnoj fazi.

- Idemo naprijed. Iskreno se nadamo da bi takav sporazum mogao biti potpisan do kraja godine - rekao je Overčuk.

I regija i Iran dobili su dodatni značaj za Kremlj nakon što su zapadne sankcije zbog invazije Moskve na Ukrajinu ograničile ruske vanjskotrgovinske rute i primorale je da traži tržišta izvan Evrope.

Uprkos čvršćim vezama između Moskve i Teherana otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i počela kupovine dronova iranske proizvodnje za napad na zemlju, trgovina između dviju zemalja samo je, međutim, umjereno porasla.

Rusko-iranska robna razmjena porasla je 20 posto u 2022. godini, sudeći prema vladinim podacima, otprilike dvije trećine ukupne stope rasta koju je Moskva zabilježila s Kinom, još jednim ključnim partnerom s kojim je Rusija proširila politički i ekonomski savez u posljednje dvije godine.

Regionalni sporazum s Iranom zamijenio bi i proširio privremeni pakt koji već predviđa smanjenje carina na stotine kategorija roba.

U novembru 2022. godine Rusija je počela da razmjenjuje naftne proizvode s Iranom, a u martu je Teheran rekao da računa na "ogromne količine" razmjene nafte i gasa sa Moskvom.

Overčuk je takođe izjavio za TASS, ne iznoseći više detalja, da se nastavljaju pregovori među zemljama Euroazijske ekonomske unije o stvaranju zajedničkog tržišta gasa, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

IranRusija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.