21.6.2023. 18:12
0
Pogledajte koliko iznosi prosječna penzija u Njemačkoj
Prosječna penzija u Njemačkoj značajno je porasla od 2010. godine, i to za gotovo 500 eura bruto, pokazuju podaci njemačkog Fonda za penziono osiguranje.

Tako je njemački građanin koji je prošle godine otišao u penziju s 35 godina staža u prosjeku dobio 1.522 eura bruto, ne računajući odbitke (osiguranje za bolovanje i njegu), piše Fenix magazin.

To je gotovo 500 eura više nego 2010. godine kada je prosječna starosna penzija iznosila 1.062 eura bruto.

Glavni razlog za to povećanje je relativno visoko usklađivanje penzija posljednjih godina, rekao je agenciji dpa glasnogovornik fonda uoči sastanka njegovih predstavnika u srijedu.

Bundesrat, dom njemačkog parlamenta u kojem su zastupljene savezne zemlje, tek je prošlog petka odobrio godišnje povećanje pwnzija. Od 1. jula na zapadu Njemačke starosna će penzija biti povećana za 4,39 posto, a na istoku za 5,86 posto.

Predsjednica Njemačkog fonda za penziono osiguranje Gundula Rosbach podsjetila je da su od 2010. penzije na Zapadu porasle za više od 32 posto, a na Istoku za više od 47 posto. Inflacija je u tom razdoblju, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila oko 25 posto.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.