7.7.2023. 9:43
0
Egipćanin uhapšen u Rusiji zbog skrnavljenja Kur'ana
FOTO: Ria novosti
Ruske vlasti su pokrenule postupak protiv Egipćanina u ruskom gradu Uljanovsku, a optužen je za vrijeđanje vjerskih osjećaja muslimana i huliganizam. Naime, muškarac je objavio snimak na kojem se vidi kao skrnavi Kur'an i odmah je uhapšen.

Sprovođenje istrage
Incident se dogodio na pješačkom mostu na rijeci Svijagi 1. juna, a istragom je ustanovljeno da je 28-godišnji državljanin strane zemlje "gazio Kur'an, sipao alkohol po njemu, a potom ga bacio u vodu". Sve je snimio mobitelom, prenosi Dnevni Avaz.

Istražitelji će zatražiti od suda da osumnjičeni bude smješten u pritvor zbog provođenja pune istrage. Naređen je i pretres njegovog doma, a ukoliko bude osuđen, prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od pet godina.

Ruski mediji pišu da Egipćanin živi u Rusiji već nekoliko godina, nekada je bio musliman, no prešao je na baptizam u svojoj zemlji 2018. godine. Potom je navodno morao napustiti Egipat zbog progona koji je rezultat njegovih vjerskih uvjerenja.

Odvratan zločin
- Naša regija je multinacionalna i multikonfesionalna. Poštujemo jedni druge, naše tradicije i običaje, veoma smo osjetljivi na vjerske osjećaje. Ovo je zločin protiv svih nas. U nekim zemljama je to može biti izopačena norma, ali je u Rusiji nepoštovanje Kur'ana odvratan zločin - rekao je guverner Uljanovska, prenosi Avaz.

On je vjerovatno mislio na nedavno spaljivanje Kur'ana u Švedskoj ispred džamije u Stockholmu, za šta Iračanin koji je to učinio na kraju nije osuđen.


(Elmedina H.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.