10.7.2023. 9:46
0
Sjeverna Koreja zaprijetila: Obarat ćemo američke špijunske avione
Sjeverna Koreja je u ponedjeljak zaprijetila da će oboriti sve američke špijunske avione koji narušavaju njen zračni prostor.

Osudila je planove Washingtona da rasporedi podmornicu s nuklearnim raketama u blizini Korejskog poluotoka.

Glasnogovornik Ministarstva nacionalne odbrane Sjeverne Koreje rekao je da su Sjedinjene Američke Države “intenzivirale špijunske aktivnosti izvan ratnog nivoa”.

Navodi “provokativne” letove američkih špijunskih aviona tokom osam uzastopnih dana ovog mjeseca. Tvrdi da je jedan izviđački avion upao u njihov zračni prostor iznad Istočnog mora “nekoliko puta”.

“Nema garancije da se takva strašna nesreća kao što je rušenje strateškog izviđačkog aviona američkih zračnih snaga neće dogoditi u Istočnom moru Koreje”, rekao je glasnogovornik u izjavi koju prenosi službena Korejska centralna novinska agencija KCNA.

Glasnogovornik je citirao prošle incidente kada je Pjongjang oborio američke avione. Upozorio je da će SAD “platiti za svoju bjesomučno insceniranu zračnu špijunažu”.

U saopćenju se također kritikuje planirano raspoređivanje američkih strateških nuklearnih sredstava na Korejskom poluotoku kao “najneprikrivenija nuklearna ucjena” Sjeverne Koreje. Navode da to predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnoj i globalnoj sigurnosti, prenosi FENA.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.