13.7.2023. 15:50
0
Smatra se odgovornim: Donald Trump izgubio imunitet u slučaju spisateljice koja ga je tužila za klevetu
FOTO: Getty Images
Sekretarijat za pravosuđe je saopštio da Donald Trump može da se smatra odgovornim za komentare koje je iznio o ženi koja ga je optužila za silovanje - i promijenio svoje ranije stanovište da je Trump zaštićen imunitetom s obzirom da je bio predsjednik u vrijeme kada je iznio te komentare.

U pismu podnijetom predsjedavajućem sudiji u slučaju tužbe koju je kolumnistkinja E. Jean Carroll podnijela federalnom sudu na Manhattanu 2020., sekretarijat za pravosuđe je naveo da više nema "dovoljno osnova" da zaključi da je Trump u svojim izjavama o tvrdnjama Carroll bio motivisan željom da služi Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Glas Amerike (VOA).

Sekretarijat se, prethodno, saglasio sa Trumpovim advokatima da je bivši predsjednik zaštićen na osnovu zakona koji vladinim službenicima pruža imunitet od tužbi za ponašanje koje se dogodilo u vrijeme dok su obavljali službenu dužnost.

Trumpovi advokati još nisu komentarisali promjenu stava Sekretarijata za pravosuđe, prenose agencije.

U maju, porota je dodijelila Carroll odštetu od 5 miliona dolara nakon što je zaključila da ju je Trump seksualno zlostavljao 1996. u luksuznoj robnoj kući na Manhattanu, a zatim prošle jeseni oklevetao, govoreći o njenim optužbama. Porota je zaključila da je Trump seksualno zlostavljao, ali je odbacila njene tvrdnje o silovanju.

Carroll je prošlog novembra podigla tužbu nakon što je država New York privremeno dozvolila žrtvama seksualnog zlostavljanja da pokreće građanske parnice zbog napada koju se dogodili čak nekoliko decenija unazad, prenosi Slobodna Bosna.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.