22.7.2023. 15:28
0
Bugarska odobrila prvo slanje vojnih oklopnih vozila Ukrajini
Bugarska je odobrila da ukrajinskoj vojsci dostavi oko 100 oklopnih transportera, što je označilo zaokret u njenoj politici slanja vojne opreme u tu zemlju kako bi pomogla u borbi Kijeva u ratu protiv Rusije.

Parlament u Sofiji kasno sinoć usvojio je, sa 148 glasova za i 52 glasa protiv, prijedlog vlade da se uputi prva pošiljka teške vojne opreme Ukrajini.

“Ova oprema više nije neophodna za potrebe Bugarske, a može biti ozbiljna podrška Ukrajini u njenoj borbi za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta nakon neopravdane i ničim izazvane agresije Rusije“, navodi se u odluci parlamenta.

Oklopna vozila sovjetske proizvodnje isporučena su 1980-ih u Bugarsku. tada saveznicu Sovjetskog Saveza u Varšavskom paktu.

Bugarska, koja se pridružila NATO-u 2004. godine, još uvijek ima zalihe oružja sovjetske proizvodnje i ima brojne fabrike za proizvodnju municije za njega.

Iako je parlament krajem prošle godine načelno odobrio pružanje vojne pomoći Ukrajini, odluku o parametrima te pomoći prepustio je izvršnoj vlasti.

“Moramo dati oklopne transportere Ukrajini jer se Ukrajinci bore ne samo za svoju slobodu već i za našu“, rekao je liberalni zastupnik Ivaylo Mirchev.

Odluka je izazvala kritike Socijalističke partije i promoskovskih nacionalista iz Partije Preporoda koji su glasali protiv.

“Mislim da ne možemo pomoći Ukrajini sa vojnim odlukama i slanjem vojne opreme, ali joj možemo pomoći kao mirovni posrednik, kao zemlja koja ima specifične odnose sa obje strane“, rekao je potpredsjednik Narodne skupštine i Socijalističke partije Kristian Vigenin.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.