24.8.2023. 21:12
0
SAD uvele sankcije onima koji su pomagali u deportaciji ukrajinske djece
FOTO: Facebook
Američka ambasadorica u UN-u objavila je danas nove sankcije protiv subjekata i pojedinaca koje optužuje za umiješanost u odvođenje ukrajinske djece.

- Danas Sjedinjene Države uvode sankcije protiv dvaju subjekata i jedanaest pojedinaca koji su pomagali u prisilnom odvođenju i u deportaciji ukrajinske djece u kampove - rekla je Linda Thomas-Greenfield.

"Djeci je u kampu bio ispiran mozak"
- Uz to, donosimo mjere za uvođenje viznih ograničenja za tri navodna subjekta koji borave u Rusiji, zbog njihove umiješanosti u povrede prava ukrajinskih maloljetnika - dodala je na sastanku UN-ovog Vijeća sigurnosti, na dan kada Ukrajina slavi Dan neovisnosti, prenosi Avaz.

- Rusija i njeni opunomoćenici uhapsili su djecu koja su bježala od nasilja, prisilili su djecu da napuste školu i sirotište, a lokalni predstavnici su prevarili ili prisilili roditelje da pošalju djecu u takozvane ljetne kampove te su ih odbili vratiti - rekla je. 

- U kampu im je bio ispiran mozak, a morali su polaziti vojnu obuku - rekla je.

"SAD neće šutjeti"
Ujedno je rekla da ima informaciju o tome da su bjeloruske vlasti pomagale u prijevozu ukrajinske djece u kampove u Bjelorusiji. 

- SAD neće šutjeti dok Rusija čini te ratne zločine i zločine protiv čovječnosti - upozorila je ambasadorica, prenosi Avaz.

Međunarodni kazneni sud je izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina zbog nezakonitog odvođenja hiljada ukrajinske djece od februara 2022. godine. Moskva negira optužbe.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.