4.10.2023. 14:26
0
Naučnici zabrinuti zbog satelita u orbiti: Postao je najsvjetliji objekt na noćnom nebu
FOTO: Twitter
Najsjajniji objekt vidljiv na noćnom nebu nije više ni zvijezda, ni planeta, već satelit BlueWalker 3, objavili su naučnici iz Međunarodne astronomske unije (IAU), a prenosi Space.com.

- Naučnici, uključujući astronome Centra za zaštitu tamnog i tihog neba od utjecaja satelita pri IAU, objavili su studiju u žurnalu Nature i u njoj detaljno procjenjuju utjecaj satelita „BlueWalker 3“ na astronomiju. Nadograđujući inicijalne ocjene nakon lansiranja, novi rezultati dopunjuju shvatanje o tome kako ovaj neobični satelit mijenja svjetlost tokom vremena. Kako kompanije planiraju da šalju još ovakvih satelita u orbitu, naglašavamo važnost procjena prije lansiranja. 

Kampanja posmatranja 
BlueWalker 3 lansiran je u nisku orbitu zemlje 10. septembra 2022. kao prototip za buduće jato od više od 100 sličnih satelita namijenjenih mobilnoj komunikaciji. Odmah nakon lansiranja postalo je jasno da je ovaj satelit među najsjajnijim objektima na noćnom nebu. Međutim, da bismo bolje razumjeli njegov utjecaj na astronomiju, pokrenuta je kampanja posmatranja iz opservatorija širom svijeta, od Čilea, Meksika i Novog Zelanda do Nizozemske i Maroka – navodi se u objavi IAU.

Tokom 130 dana, koliko je satelit posmatran, primijećen je drastičan skok u njegovoj svjetlosti, što je u skladu sa širenjem antena, dodaje se, piše Nauka.rs.

- Utjecaj satelita na astronomiju postaje sve važnije pitanje tokom posljednjih nekoliko godina – rekao je Sangita Nandakumar, glavni autor studije i istraživač sa Instituta za astronomiju Univerziteta u Atakami, u Čileu.

Zvjezdana veličina
Jedan od dijelova satelita se u jednom trenutku odvojio od njega i dostigao je prividnu zvjezdanu veličinu od 5,5, a to je četiri puta svjetlije od preporučene prividne zvjezdane veličine od 7.

- Ovi rezultati demonstriraju trend lansiranja većih i svjetlijih satelita, što je posebno zabrinjavajuće jer postoji još mnogo planova o lansiranju sličnih letjelica. Dok ovi sateliti mogu da imaju ulogu u poboljšanju komunikacije, imperativ je da se minimalizuje njihov negativni utjecaj na naučno osmatranje neba – rekao je Sigfrid Egl, koautor studije i profesor Univerziteta Illinoisa u Šampejn-Urbani.

IAU je najavila da će nastaviti da prati satelit BlueWalker 3.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.