8.10.2023. 21:22
0
Uhapšen u Sarajevu: Suđenje za pljačku tešku 49 miliona eura
Suđenje za jednu od najvećih pljački u berlinskom podzemlju počelo je u petak u sudu u Berlinu, a jedan od osumnjičenih uhapšen je u junu mjesecu u Bosni i Hercegovini i izručen Njemačkoj.

Naime, radi se o pljački sigurnosnog trezora u berlinskoj Fasanenstrasse, gdje su lopovi upalu 19. novembra, 2022. godine i otvarali sefove punih 12 sati. Njihov ukupni plijen je procijenjen na 49 miliona eura!

Direktni izvršioci pljačke pripada tzv. Miri klanu, arapskom klanu poznatom u njemačkom podzemlju, a svi oni imaju njemačke pasoše. Insajder im je bio jedna od rukovodilaca kompanije koju su opljačkali. Njemu su obećali milionski iznos.

Tomas St., jedan od glavnih rukovodilaca opljačkane ustanove, iako osumnjičeni, ujedno je i krunski svjedok. On se nalazi na tajnoj lokaciji sa svojom porodicom, jer mu je život ugrožen s obzirom da ih je sve odao.

Kako prenose njemački mediji, oni su za 12 sati uspjeli da od 2000 sefova otvore 295, iz kojih su uzeli nakit i sve što je vrijedno. U njihovom plijenu nalazi se samo 996 luksuznih satova.

Osumnjičeni, koji su se pojavili pred sudom su Bilal M. (42) iz Šeneberga koji je sa Tomasom St. i ranije “sarađivao”. Navodno, postoji sumnja da su njih dvojica “oprali” više od 18 miliona evra sumnjivim transakcijama.

Drugi osumnjičeni je Mahmud M. (26) iz Nojkelna, koji je ujedno i najmlađi u grupi. On je navodno nećak Muhameta H, takođe osumnjičenog, iz mjesta Rudov, koji je u kriminalnim krugovima poznat kao “Mo”. On je otac sedmoro djece, ekspert za provale i čovjek za “komplikovane slučajeve” u berlinskom podzemlju.

Četvrti osumnjičeni je Kenan S. (28), isto iz Nojkelna koji je bio prerušen u zaštitara. On je isto poznat njemačkoj policiji, uglavnom zbog oružanih pljački. U vrijeme zločina bio na uslovnoj slobodi. Uhapšen je u junu mjesecu u Sarajevu i izručen Berlinu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.