13.10.2023. 10:32
0
Dramatično upozorenje: Bolnice u Gazi uskoro bi mogle postati mrtvačnice
FOTO: Screenshot
Dok Gaza gubi struju, bolnice gube struju, izlažući novorođenčad u inkubatorima i starije pacijente na kisiku u opasnosti - dijaliza bubrega prestaje, a rendgenske snimke se ne mogu snimati

Bolnice u Gazi riskiraju da postanu mrtvačnice jer se jedina elektrana u ovom području suočava s nedostatkom goriva, upozorava Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC).

Rezervni generatori bi također mogli prestati raditi u narednim satima, prenosi BBC.

Ova teška situacija nastupila je nakon što je Izrael uveo "potpunu opsadu" Gaze i izvršio niz napada zračnim i artiljerijskim udarima. Izrael je također objavio da neće ponovno uspostaviti opskrbu strujom i osnovnim resursima te humanitarnu pomoć Gazi sve dok Hamas ne oslobodi oko 150 talaca koje je oteo tokom svojih nedavnih napada.

"Dok Gaza gubi struju, bolnice gube struju, izlažući novorođenčad u inkubatorima i starije pacijente na kisiku u opasnost. Dijaliza bubrega prestaje, a rendgenske snimke se ne mogu snimati", rekao je Fabrizio Carboni, direktor ICRC-a za regiju.

"Ispred bolnica u Gazi vidimo dugačke redove povrijeđenih pacijenata koji čekaju na medicinsku pomoć. Nedostatak esencijalne medicinske opreme prisiljava zdravstvene radnike da apeliraju na građane da doniraju krv", ističe se.

Djeca, među kojima su i teško ranjena, leže u bolničkim krevetima i plaču, čekajući liječenje. Najveći javni zdravstveni kompleks u Pojasu Gaze, bolnica Al-Shifa, suočava se s preopterećenjem, upozorava lokalni liječnik.

"Teško se nosimo s ovako velikim brojem pacijenata", izjavio je dr. Mohamad Matar za BBC.

"Bez struje, bolnice riskiraju da se pretvore u mrtvačnice", kaže te dodaje da bolnice i dalje rade na generatore - ali će goriva trajati samo "nekoliko sati", prenosi Oslobođenje.

(Mubina Lj.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.